Trwa ładowanie...
d24fuyp
targi
02-09-2009 15:55

Sawicki: Polagra ma zaprezentować żywność regionalną i tradycyjną

Tegoroczne poznańskie targi spożywcze Polagra-Food mają w szerszym niż dotychczas stopniu zaprezentować polską żywność tradycyjną, regionalną i ekologiczną - powiedział na konferencji prasowej minister rolnictwa Marek Sawicki.

d24fuyp
d24fuyp

W dwóch pawilonach będą zorganizowane stoiska z taką żywnością. Produkty te mają być wystawione pod wspólnym szyldem "Smaki Regionów". Gospodarzami poszczególnych ekspozycji będą urzędy marszałkowskie, które umożliwią prezentację wyrobów małym lokalnym przetwórcom.

Tego rodzaju targi odbędą się po raz pierwszy w części spożywczej Polagry. W poprzednich latach produkty tradycyjne i regionalne wystawiane były podczas części rolniczej - tj. na Polagrze (FARMA). Wstęp będzie bezpłatny. Odwiedzający będą mogli nie tylko spróbować tradycyjnych polskich wyrobów, ale także je kupić.

W pawilonach zostanie ponadto zaprezentowana sztuka ludowa, tradycyjne rzemiosło, rękodzieło, swoją ofertę przedstawią gospodarstwa agroturystyczne.

W ramach targów Polagra-Food odbędą się także Międzynarodowe Targi Gastronomii, w których prezentować się będzie 400 firm oraz Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra-Tech, w które zgromadzą 300 wystawców.

d24fuyp

Polagra-Food zostanie podzielona na cztery salony wystawiennicze: Salon Wyrobów Spożywczych i Napojów, Salon Win i Alkoholi, Salon Wyposażenia Sklepów oraz Salon Franchisingu.

Jak powiedział prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP) Przemysław Trawa, na uwagę zasługuje część targów poświęcona gastronomii. Ta branża będzie się rozwijała najszybciej, bowiem coraz więcej ludzi będzie korzystało z jej usług. Obecnie Polak wydaje na żywienie poza domem przeciętnie 140 euro rocznie, podczas gdy Francuz 901 euro, Hiszpan - 806 euro, zaś Niemiec 775 euro.

Na targach technologicznych zostanie uruchomiony warsztat wędliniarski, który będzie produkował kiełbasę śląską, krupniok i kiełbasę białą. Odbędzie się także próba bicia rekordu w wyprodukowaniu najdłuższej kiełbasy targowej - poinformował prezes MTP.

Trawa poinformował, że od przyszłego roku zmienia się formuła targów FARMA. Będą się one odbywały co dwa lata w lutym. Najbliższa impreza zapowiedziana została na 2011 rok.

d24fuyp

W tym roku - jak mówił prezes MTP - w ramach targów FARMA, ze względu na kryzys, nie będzie krajowej wystawy zwierząt hodowlanych ani wystawy ogrodnictwa. Tegoroczna FARMA zajmie się czteroma zagadnieniami: agrobudownictwem, żywieniem, genetyką i weterynarią.

Międzynarodowe Targi Przemysłu Spożywczego Polagra-Food odbędą się od 14 do 17 września, zaś targi Międzynarodowe Targi Hodowli Zwierząt FARMA - od 9 do 11 października.

d24fuyp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24fuyp