Sawicki: zaopatrzenie w żywność można poprawić zmniejszając marnotrawstwo

Na świecie głoduje ponad 900 mln ludzi - gdyby zmniejszyć marnotrawstwo żywności, to dostęp do niej stałby się zdecydowanie lepszy - mówił w czwartek minister rolnictwa Marek Sawicki podczas Międzynarodowego Forum Rolnego w Mediolanie.

04.06.2015 12:40

Forum odbywa się w ramach Światowej Wystawy Expo 2015, która poświęcona jest rolnictwu i wyżywieniu planety. Bierze w nim udział kilkudziesięciu ministrów rolnictwa z różnych krajów świata.

Sawicki zabierając głos podczas obrad Forum zwrócił uwagę, że 900 mln ludzi na świecie głoduje, a 2 mld osób jest niedożywionych i jednocześnie 2 mld ludzi cierpi na otyłość i choroby z powodu nieracjonalnego odżywania się. Drugim paradoksem jest, że są na świecie regiony, gdzie ponad połowa żywności po wyprodukowaniu, zanim trafi do konsumenta, jest już zepsuta. W dodatku jest ogromna część bogatego świat, w którym ludzie kupują produkty spożywcze nieracjonalnie i 30 proc. kupionego jedzenia jest wyrzucana. Gdybyśmy poprawili te dwa elementy, to - jak podkreślił polski minister - żywności starczyłoby na pokrycie zapotrzebowania ludzi.

Sawicki odnosząc się do polskiego rolnictwa podkreślił, że Polska wchodząc do UE poprawiła standardy bezpieczeństwa i z kraju, który jeszcze 11 lat temu był importerem artykułów rolno-spożywczych netto, stała się znaczącym eksporterem. "W ciągu zaledwie 11 lat zwiększyliśmy produkcję żywności o 40 proc. Dzisiaj 32-35 proc. naszej żywności eksportujemy do ponad 70 państw całego świata" - zaznaczył Sawicki. "Stało się to dlatego, że racjonalnie zainwestowaliśmy pomoc unijną, skorzystaliśmy z otwartości unijnego rynku" - wyjaśnił. Dodał, że istotne jest to, że mimo różnych historycznych okresów ustrojowych przez ostatnie co najmniej 200 lat ziemia była w posiadaniu rolników indywidualnych.

"W naszych gospodarstwach rodzinnych, gdzie średnia gospodarstwa wynosi ponad 10 hektarów możemy zachować bioróżnorodność i produkować wysokiej jakości żywność zgodnie z tradycyjnymi recepturami" - podkreślił.

Jak mówił, Polska zainwestowała ogromne pieniądze w przetwórstwo. "Dziś mamy najnowocześniejsze przetwórstwo rolno-spożywcze na świecie i dlatego ta dobrej jakości żywność przetwarzana w nowoczesnych warunkach jest tak atrakcyjna dla rynków świata. Myślę, że ten polski przykład mógłby być powielany w wielu regionach świata, pod warunkiem, że staniemy się dla siebie bardziej otwarci, że zwiększymy do siebie wzajemny zaufanie, podejmiemy wspólne inwestycje i w Europie, i w innych regionach świata" - przekonywał Sawicki.

Zdaniem ministra, istotne jest to, by przekazać następnym pokoleniom rolników nieskażone środowisko i dobrej jakości gleby. Jeżeli to będzie realizowane we wszystkich krajach świata, to cel, jaki sobie zakładamy od Mediolanu do pełnej samowystarczalności i spełnienia trzech podstawowych praw, prawa: do żywności, wody i energii, wspólnie zostanie zrealizowany - mówił Sawicki.

Wartość krajowej produkcji stawia polskie rolnictwo na 7. miejscu w Unii Europejskiej. Polska jest czwartym w UE producentem mleka i mięsa drobiowego, a trzecim co do wielkości producentem zbóż i cukru. Jest jednym z największych w Europie producentów, przetwórców i eksporterów rzepaku. Jest czwartym producentem świeżych produktów ogrodniczych i liderem w produkcji jabłek, wiśni, porzeczek, agrestu, malin oraz kapusty, marchwi i buraków czerwonych oraz drugim we wspólnocie producentem truskawek, ogórków i cebuli.

Polska jest pierwszym w świecie eksporterem mrożonych owoców, zagęszczonych soków z owoców miękkich i drugim w świecie eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego. W ostatnich latach stała się drugim (po Chinach) eksporterem jabłek (w sezonie 2012/2013 eksport z Polski tych owoców przekroczył eksport z Chin).

W 2014 r. udział eksportu produktów rolno-spożywczych stanowił ponad 13 proc. całkowitej wartości polskiego eksportu, a wartość sprzedaży artykułów rolno-spożywczych za granicę przekroczyła 21 mld euro, a nadwyżka obrotów wyniosła 6,6 mld euro. Coraz więcej za granicę sprzedaje się produktów wysoko przetworzonych.

Od 1 maja do 31 października w Mediolanie odbywa się EXPO 2015.

Od początku Wystawy Światowej polski pawilon odwiedziło już ponad 100 tys. gości. Ekspozycja naszego kraju podporządkowana jest w całości tematowi przewodniemu Wystawy Światowej "Wyżywienie planety, energia dla życia", a kluczowym założeniem jest promocja przemysłu rolno-spożywczego. (PAP)

Z Mediolanu Anna Wysoczańska

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)