Sensacja w konkursie Piwo Roku 2012
Najlepszym piwem minionego roku został Żywiec Porter - ogłosiło Bractwo Piwne. To pierwszy w historii rankingu zwycięzca, który został uwarzony przez duży browar. Wśród piw restauracyjnych zwyciężył Altbier z Bierhale Arkadia.
Zwycięzca rankingu to ciemne piwo dolnej fermentacji uwarzone w stylu porter bałtycki. Nagrodę uzyskało, bo zdobyło najwięcej punktów za zwycięstwa w trzech konkursach piwnych. Żywiec Porter wygrał zeszłoroczne Chmielaki, zajął też drugie miejsca w Plebiscycie Piwo Roku Browar.biz oraz Konsumenckim Konkursie Bractwa Piwnego. Dzięki temu zdobył medal Najlepszego Piwa 2012.
- Żywiec Porter warzony jest w małym Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie według najstarszej stosowanej polskiej receptury z 1881 roku - mówi Sebastian Tołwiński z Grupy Żywiec.
Nie ulega jednak wątpliwości, że drugi co do wielkości koncern browarniczy w Polsce przebił tu browary regionalne. W dotychczasowej dwunastoletniej historii tytułu Piwo Roku zawsze wędrowały do piw warzonych przez małych producentów, takich jak Browar Ciechan, Amber czy Nakło. Co się więc zmieniło?
- Piwo to od wielu lat plasuje się w czołówce na niemal wszystkich konkursach w Polsce. Cechuje je, mimo wysokiej ekstraktywności, charakterystyczna wytrawność i wyjątkowy aromat prażonego słodu. Jest to wyjątkowe piwo reprezentujące styl zwany porterem bałtyckim. Ten styl piwny staje się od kilku lat niemal polskim. W Polsce już wiele browarów podjęło decyzję o wskrzeszeniu tego typu piwa (Okocim) i przywróceniu go do swojej oferty, a inne podjęły decyzję o rozszerzeniu jej o ten styl - można przeczytać na stronie internetowej Bractwa Piwnego.
Jak podkreślono, Żywiec Porter ma też w swojej kategorii mocnego konkurenta w postaci Portera Warmińskiego z Browaru Kormoran. Jak podkreśla jednak Grupa Żywiec, ich porter zawdzięcza swój smak unikalnemu na skalę światową sposobowi powstawania. Przede wszystkim wykorzystuje aż cztery słody, a poza tym warzony jest metodą otwartej fermentacji.
Jak dodaje Sebastian Tołwiński, Żywiec Porter to obecnie aż 70 proc. całego rynku porterów w Polsce. Jest on eksportowany m.in. do USA, Grecji i Niemiec.
- Niektórzy piwni smakosze, szczególnie na południu Polski, cenią sobie piwo tzw. „żnięte”, które powstaje po połączeniu Żywca lagera (jasnego) oraz Żywca Portera w dowolnych proporcjach - mówi o oryginalnej metodzie podawania tego piwa rzecznik Grupy Żywiec.
Bractwo Piwne oprócz wyboru Piwa Roku poinformowało też o najlepszym piwie warzonym przez browary restauracyjne. Po raz kolejny wygrał Bierhalle Arkadia z piwem Altbier. Tytułem Domowego Piwowara Roku została uhonorowana Agnieszka Łopata.
Bractwo Piwne - Towarzystwo Promocji Kultury Piwa to niezależne stowarzyszenie miłośników złocistego trunku. Powstało, by promować piwo jako alternatywę dla alkoholi wysokoprocentowych. Za cel stawia sobie też sobie dbanie o jakość pitego przez Polaków piwa.