Ser pochodzi z Polski!
Naukowcy udowodnili, że prehistoryczni rolnicy z Kujaw to najstarsi serowarzy świata. Pierwszy ser na tych terenach wytwarzano już siedem tysięcy lat temu!
13.12.2012 | aktual.: 13.12.2012 08:35
Niezwykle długich tradycji serowarstwa na terenie Polski dowodzą analizy przeprowadzone przez polskich, brytyjskich i amerykańskich naukowców. Na wykopanych z kujawskiej ziemi naczyniach odkryto pozostałości mleka, które wskazują na wykorzystywanie ich w produkcji sera. O sprawie pisze prestiżowy magazyn naukowy "Nature" i "Rzeczpospolita".
- Badacze zwrócili uwagę na ślady kwasów tłuszczowych na fragmentach tzw. Naczyń sitowatych, które wydobyliśmy z kilku stanowisk archeologicznych, jakie badamy w okolicach Brześcia Kujawskiego - mówi prof. Ryszard Grygiel, dyrektor Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi, współautor artykułu w "Nature".
Wcześniej większość naukowców podejrzewała, że kujawskie naczynia sitowate z kultury ceramiki wstęgowej rytej były wypełniane żarem i wykorzystywane jako piecyki. Inni sądzili, że mogły służyć do odsączania miodu z plastrów.
- Obecność śladów mleka w sitach (...) stanowi bezpośredni dowód na produkcję sera - powiedziała Mélanie Salque z Uniwersytetu w Bristolu.
Ślady mleka odkryto również na naczyniach sprzed 7-8 tysięcy lat znalezionych w Turcji i Libii, ale nie ma dowodów, że były one wykorzystywane do produkcji sera. Ceramika z Kujaw kształtem przypomina naczynia do dziś stosowane w serowarstwie przez niektóre ludy. Dotychczas najstarsze ślady produkcji sera w Europie pochodziły z Węgier, były jednak o 2 tys. lat młodsze.
Prehistoryczni rolnicy przybyli na Kujawy z Bliskiego Wschodu. Wytwarzanie serów pomogło im przeżyć w chłodnym klimacie Kujaw. Bydło wypasali nad brzegami polodowcowych jezior i rzek - czytamy w "Rzeczpospolitej".
Sery z naczyń sitowatych mogły smakować inaczej niż współczesne ze względu na odmienne warunki hodowli. - Wiemy, że pierwotni rolnicy miewali kłopoty z utrzymywaniem inwentarza, system produkcji pasz odbiegał od współczesnego, bydło i nierogacizna z konieczności wypasana była także w lasach (...) zwierzęta zjadały liście, gałązki - komentuje Zofia Sulgostwaska z Instytutu Archeologii i Etnologii PAN.
, Współcześnie Polska nie jest kojarzona ze spożyciem i produkcją serów. Głównym winowajcą jest tu okres PRL-u, kiedy słabej jakości ser był zamiennikiem mięsa, uważa Eugeniusz Mientkiewicz, znawca serów zagrodowych. - Polska jest mocna przede wszystkim w produkcji twarogów - dodaje.