Ser pochodzi z Polski!

Naukowcy udowodnili, że prehistoryczni rolnicy z Kujaw to najstarsi serowarzy świata. Pierwszy ser na tych terenach wytwarzano już siedem tysięcy lat temu!

Sery, ser zółty
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Niezwykle długich tradycji serowarstwa na terenie Polski dowodzą analizy przeprowadzone przez polskich, brytyjskich i amerykańskich naukowców. Na wykopanych z kujawskiej ziemi naczyniach odkryto pozostałości mleka, które wskazują na wykorzystywanie ich w produkcji sera. O sprawie pisze prestiżowy magazyn naukowy "Nature" i "Rzeczpospolita".

- Badacze zwrócili uwagę na ślady kwasów tłuszczowych na fragmentach tzw. Naczyń sitowatych, które wydobyliśmy z kilku stanowisk archeologicznych, jakie badamy w okolicach Brześcia Kujawskiego - mówi prof. Ryszard Grygiel, dyrektor Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi, współautor artykułu w "Nature".

Wcześniej większość naukowców podejrzewała, że kujawskie naczynia sitowate z kultury ceramiki wstęgowej rytej były wypełniane żarem i wykorzystywane jako piecyki. Inni sądzili, że mogły służyć do odsączania miodu z plastrów.

- Obecność śladów mleka w sitach (...) stanowi bezpośredni dowód na produkcję sera - powiedziała Mélanie Salque z Uniwersytetu w Bristolu.

Ślady mleka odkryto również na naczyniach sprzed 7-8 tysięcy lat znalezionych w Turcji i Libii, ale nie ma dowodów, że były one wykorzystywane do produkcji sera. Ceramika z Kujaw kształtem przypomina naczynia do dziś stosowane w serowarstwie przez niektóre ludy. Dotychczas najstarsze ślady produkcji sera w Europie pochodziły z Węgier, były jednak o 2 tys. lat młodsze.

Prehistoryczni rolnicy przybyli na Kujawy z Bliskiego Wschodu. Wytwarzanie serów pomogło im przeżyć w chłodnym klimacie Kujaw. Bydło wypasali nad brzegami polodowcowych jezior i rzek - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Sery z naczyń sitowatych mogły smakować inaczej niż współczesne ze względu na odmienne warunki hodowli. - Wiemy, że pierwotni rolnicy miewali kłopoty z utrzymywaniem inwentarza, system produkcji pasz odbiegał od współczesnego, bydło i nierogacizna z konieczności wypasana była także w lasach (...) zwierzęta zjadały liście, gałązki - komentuje Zofia Sulgostwaska z Instytutu Archeologii i Etnologii PAN.

, Współcześnie Polska nie jest kojarzona ze spożyciem i produkcją serów. Głównym winowajcą jest tu okres PRL-u, kiedy słabej jakości ser był zamiennikiem mięsa, uważa Eugeniusz Mientkiewicz, znawca serów zagrodowych. - Polska jest mocna przede wszystkim w produkcji twarogów - dodaje.

Wybrane dla Ciebie
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos