Starbucks szuka pracowników. Ile płaci i jakie warunki oferuje?
Elastyczny grafik, stała umowa o pracę oraz luźna atmosfera - to najczęściej wymieniane zalety pracy w Starbucksie. Co ciekawe, na forach internetowych, niewiele osób narzeka na zarobki.
"W Galerii Bałtyckiej (według stanu z czerwca 2013 r.): dostaniesz za godzinę 8,5 zł netto na rękę. Do tego jedna zmiana trwa 5-6 godz. Praca maksymalnie do godz. 22 - to też duży plus. Minimalnie trzeba wyrobić ok. 15 godzin tygodniowo. Według mnie, warunki dla studentów bardzo dobre" - pisze jeden z internautów.
Jego opinię potwierdzają inni. Z danych zamieszczonych w serwisie www.careego.pl wynika, że pracując w Starbucks na pół etatu można zarobić do 1400 zł netto, na pełny etat - co zdarza się rzadko - od 2 do 2,5 tys. zł.
Od 7 kwietnia 2009 roku, kiedy to otwarto w Warszawie pierwszą w kraju kawiarnię Starbucks, do dziś uruchomiono już 39 punktów, które zatrudniają przeszło 500 pracowników. W perspektywie jest otwarcie kolejnych kawiarni. Przedstawiciele AmRest Coffee, będącej częścią AmRest Holding SE, przekonują, że rozwój marki będzie odbywał się przez otwieranie nowych lokali oraz zwiększanie sprzedaży w istniejących restauracjach. Działania AmRest koncentrować się będą na istniejących już rynkach: polskim, czeskim i węgierskim. To dobra wiadomość dla osób, które chciałyby pracować w lokalu.
Większość pracowników traktuje tę pracę jako tymczasową i wykonuje ją np. w trakcie studiów. Dlatego rekrutacja do kawiarni prowadzona jest właściwie na okrągło. Starania o pracę należy zacząć od wypełnienia formularza aplikacyjnego dostępnego na stronie www.starbucks.pl. Kolejny etap to rozmowa kwalifikacyjna. Bardzo często spotkań rekrutacyjnych jest kilka.
Wykształcenie i doświadczenie nie mają w tej pracy dużego znaczenia. Bardziej ceniona jest motywacja, zapał do pracy i pozytywna energia. Parzenia kawy, zgodnie z niezwykle precyzyjnymi wytycznymi marki, przyszli pracownicy nauczą się podczas szkolenia. Praca przyciąga do kawiarni przede wszystkim ludzi młodych i to oni najczęściej są zatrudniani. Średnia wieku w restauracjach nie przekracza 25 lat.
"Podczas rekrutacji szukają przede wszystkich wesołków, ludzi otwartych, nieszablonowych, takich trochę freaków. Jak masz tatuaż, to masz dużego plusa. Dredy? Jeszcze lepiej. Brodę niczym oregoński drwal? Super!" - pisze na forum były pracownik kawiarni.
Nieszablonowy wygląd, przechodzenie na „ty” ze wszystkimi współpracownikami i gośćmi oraz swobodna atmosfera panująca w restauracji to jedno. Dbałość o jakość i zachowanie standardów - drugie. Każdy barista zobowiązany jest znać wszystkie produkty oferowane przez kawiarnię i potrafić przygotować je zgodnie z wytycznymi. A te są bardzo szczegółowe - temperatura mleka jest ściśle określona, podobnie jak czas parzenia kawy oraz maksymalny okres od parzenia do podania.
AD /AK/WP.PL