Trwa ładowanie...
dbpulbb

Stołówki na razie nie na plus. Grzegorz Łapanowski ocenia jedzenie w polskich szkołach

- Byłem w szkołach, gdzie obiad jest wydawany o 9.30 rano, gulasz z zupą, żeby zdążyć do godz. 13, bo wtedy dzieci wracają do domów – mówi kucharz Grzegorz Łapanowski, prezes Fundacji "Szkoła na Widelcu". Infrastruktura to olbrzymi problem w szkołach. Brakuje stołówek, ale brakuje też kuchni. Kucharz zwraca też uwagę, że jeśli stołówką zarządza ajent, to mniej dzieci je tam posiłki niż gdy stołówkę prowadzi szkoła. Nie chodzi jednak o jakość jedzenia, ale o koszty posiłków. Inna rzecz jest taka, że większość osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci nie ma wykształcenia kierunkowego. - 80 proc. ludzi gotujących na stołówkach to nie są specjaliści. Część z nich ma wielkie serce i bardzo się stara, ale część jest tam przez przypadek – zauważa kucharz. A warto, by osoby gotujące na stołówkach przygotowywały posiłki zgodnie z piramidą żywienia i zaleceniami dietetyków.

dbpulbb
dbpulbb

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj