Rząd podniesie akcyzę? Resort rolnictwa ostrzega przed skutkami
Cydr i perry znajdą się w nowej mapie akcyzowej przygotowanej przez resort finansów. To spore zaskoczenie dla branży winiarskiej, która liczyła na zniesienie podatku. Resort rolnictwa wskazuje, że zmiany mogą uderzyć w konkurencyjność polskich producentów.
Branża winiarska w Polsce od dłuższego czasu dążyła do zniesienia akcyzy na cydr, co miałoby zwiększyć jego konkurencyjność oraz wspomóc sadownictwo poprzez zagospodarowanie nadwyżek jabłek.
Tymczasem – jak podaje "Portal Spożywczy" – resort finansów uwzględnił cydr i perry w projekcie aktualizującym tzw. mapę drogową podatku akcyzowego, a nowe przepisy mają obowiązywać już od 2026 roku. Ta decyzja zaskoczyła i rozczarowała przedstawicieli segmentu winiarskiego.
Kulisy prowadzenia lumpeksu. To mówi szefowa sklepu
Cydr z podwyższoną akcyzą?
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w odpowiedzi na pytania portalu przyznało, że włączenie cydru i perry do nowej mapy akcyzowej może ograniczyć konkurencyjność tego segmentu. Resort przypomina, że wielokrotnie zwracał się do Ministerstwa Finansów z postulatem obniżenia podatku dla tych napojów.
Zgodnie z obowiązującymi planami, akcyza na alkohol etylowy, piwo, wino oraz napoje fermentowane ma wzrosnąć o 15 proc. w 2026 roku, a w kolejnym – o 10 proc. To znacznie więcej niż pierwotnie zakładany, pięcioprocentowy roczny wzrost wynikający z mapy akcyzowej przyjętej w 2021 roku.
"W opinii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi włączenie cydrów i perry o zawartości alkoholu do 5,0 proc. obj. do nowej mapy akcyzowej może zahamować rozwój tego segmentu rynku" – przekazuje Wydział Obsługi Medialnej Departamentu Komunikacji i Promocji MRiRW, cytowany przez portal.
Mimo decyzji rządu, producenci cydru zapowiadają, że będą dalej walczyć o zniesienie akcyzy. – Nie rezygnujemy z naszych starań o zerową stawkę akcyzy. Uważamy, że wspieranie tej kategorii leży w interesie państwa – mówiła Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, cytowana przez portal.
Źródło: "Portal Spożywczy"