Trwa ładowanie...
d4345rd
16-10-2014 15:20

Światowy Dzień Chleba - pieczywo podstawą zdrowego żywienia

Pieczywo jest podstawą zdrowej i prawidłowej diety, źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika - przekonywali naukowcy i dietetycy z okazji Światowego Dnia Chleba.

d4345rd
d4345rd

16 października jest obchodzony Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji fundacja Chleb to Zdrowie zorganizowała w Warszawie konferencję, podczas której naukowcy i dietetycy przekonywali, że chleb jest podstawą zdrowego żywienia.

"Produkty zbożowe, a wiec także pieczywo, są podstawą piramidy żywieniowej i nie można z nich rezygnować, czy zamienić na inne. Zamiana ich na tłuszcze oznaczałaby przejście na dietę miażdżycową, zastąpienie ich białkiem: mięsem i serami - na dietę, która obciąża nerki" - mówiła na konferencji Dr Regina Wierzejska dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.

Jej zdaniem zrezygnowanie ze spożywania pieczywa i przechodzenie na dietę bezglutenową nie jest dobre dla zdrowych osób. Taką dietę powinny stosować tylko osoby, które cierpią na celiakię, chorobę uwarunkowaną genetycznie polegającą na nietolerowaniu glutenu, na która cierpi około 1 proc. populacji europejskiej. "Nie ma żadnych wskazań, które wskazywałyby na przechodzenie na dietę bezglutenową osób zdrowych. Dieta, w której rezygnujemy z pieczywa to kolejna dieta cud i moda. Pieczywo jest niepodważalnym źródłem błonnika pokarmowego, zawiera witaminy, składniki mineralne, żelazo magnez. To wszystko przemawia za cechami zdrowotnymi chleba" - mówiła Wierzejska.

Robert Księżopolski, prezes fundacji Chleb to Zdrowie przekonywał, że pieczywo nie jest tuczące. "Mamy już na to szereg dowodów naukowych i wiemy, że jest to kwestia dostosowania wartości energetycznej posiłku do trybu życia" - mówił. Z przedstawionych przez jego fundacje wyliczeń wynika, że kromka chleba żytniego ma ok. 56 kcal. - to mniej niż jedno jabłko, które ma około 72 kcal.

d4345rd

Prof. Alicja Ceglińska z wydziału Nauk o Żywności SGGW podkreśliła, że szczególnie zdrowe jest pieczywo na naturalnym zakwasie. "Jest ono lepiej trawione i wytwarza korzystną mikroflorę w przewodzie pokarmowym, która zapobiega rozwojowi bakteryjnej mikroflory" - wyjaśniła.

Fundacja Chleb to Zdrowie, która zorganizowała konferencję, została powołana przez technologów żywości i producentów pieczywa w 2014 r. Współpracuje ona z naukowcami, dietetykami i lekarzami w celu propagowania wiedzy o zdrowym żywieniu, a także ochrony praw konsumenta, w zakresie wiarygodnej informacji o produktach spożywczych.

d4345rd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4345rd