Tak powstają lody! Byliśmy z kamerą w fabryce Grycana

Za oknami coraz cieplej, więc sprzedaż lodów rośnie. Statystyczny Polak rocznie zjada około 4 litrów lodów, a cały rynek jest u nas wart ok. 1,3 mld zł. Jak wygląda ich produkcja?

Tak powstają lody! Byliśmy z kamerą w fabryce Grycana
Źródło zdjęć: © AFP | ALBERTO PIZZOL

25.04.2014 | aktual.: 23.03.2015 11:22

Za oknami coraz cieplej, więc sprzedaż lodów rośnie. Statystyczny Polak rocznie zjada około 4 litrów lodów, a cały rynek jest wart ok. 1,3 mld zł. Jak wygląda ich produkcja?

Choć klimat teoretycznie powinien sprzyjać spożyciu lodów, to jemy ich dużo mniej niż Skandynawowie i Niemcy. Finowie potrafią zjeść rocznie nawet 14 litrów na głowę. U nas lody spożywamy tylko, gdy robi się cieplej od maja do września.

Eksperci twierdzą, że na razie nie ma szans na zmianę. Sprzedaż lodów stopniowo będzie rosła, ale nie będą to skoki kilkudziesięcioprocentowe. Nawet lodziarnie stwierdziły, że Polaków trudno namówić w grudniu na schłodzone desery, lepiej zaproponować im wtedy ciastko czy mus owocowy.

Czytaj także wywiad z Grycanem: Wypędził z Polski światowego potentata »

grycanlodypolska
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (166)