Ketchup Włocławek
Opakowanie: 480 g, plastikowe
Cena: 73 gr/100 g
Wartość energetyczna: 104 kcal/100g
*Skład: *Pomidory (163 g / 100 g ketchupu), woda, cukier, przeciery z selera i cebuli, substancja zagęszczająca: acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy, substancja konserwująca benzoesan sodu.
Opakowanie: 380 g, szklane
Cena: 87 gr/100 g
Wartość energetyczna: 106 kcal/100g
Skład:Pomidory (161 g / 100 g ketchupu), woda, cukier, przeciery z cebuli (6,7%) i selera (7,3%), skrobia kukurydziana modyfikowana, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy.
Keczup z Włocławka w zeszłym roku był drugą najpopularniejszą marką wśród czytelników Wirtualnej Polski. Możliwe, że pewien wpływ na ten stan rzeczy miała zmiana właściciela marki i pewien rozgłos medialny. Po roku widać, że jeżeli są zmiany to raczej na lepsze.
W zeszłym roku zwróciliśmy uwagę na obecny w składzie keczupu sztuczny zagęstnik acetylowany adypinian diskrobiowy. Choć jest to substancja bezpieczna, to producent zdecydował się zastąpić ją - przynajmniej w szklanym opakowaniu - skrobią modyfikowaną. Skład keczupu w plastikowej butelce pozostał bez zmian.
Przypominamy, że w słoiczku nie ma konserwantów, a do plastikowego pojemnika dodano benzoesanu sodu.