Oscypek
Znak UE: Chroniona nazwa pochodzenia
Pochodzenie: Podhale
Wędzony ser ze 100% mleka owczego od owiec rasy polskiej górskiej lub zawierający co najmniej 60% mleka owczego i resztę mleka krowiego od krów rasy polska czerwona.
Wytwarzany jest na Podhalu od ponad 600 lat! Najpierw przez osiadłych tu pasterzy wołoskich, a później przez górali tatrzańskich i beskidzkich.
Oscypki mają charakterystyczny, wrzecionowaty kształt i są zdobione wypukłymi wzorami, a każdy baca ma własny specyficzny wzór, który wytłacza na serze za pomocą specjalnej formy (oscypiorki). Oryginalny oscypek ma lekko kremową barwę, złocistą, lśniącą skórkę, lekko słony smak. Ser jest twardy i elastyczny.
Oscypek byłby pierwszym zarejestrowanym polskim produktem, gdyby nie spór ze Słowakami; jest zarejestrowany od 2008 r.