Trwa ładowanie...
d2ix2op

W III kw. ceny detaliczne cukru nadal wysokie, potem możliwy spadek cen - IERiGŻ

12.07. Warszawa (PAP) - Wysokie ceny cukru utrzymywać się będą także w III kwartale 2011 r., a następnie możliwy będzie wyraźniejszy spadek cen m.in. dzięki zwiększonej podaży...

d2ix2op
d2ix2op

12.07. Warszawa (PAP) - Wysokie ceny cukru utrzymywać się będą także w III kwartale 2011 r., a następnie możliwy będzie wyraźniejszy spadek cen m.in. dzięki zwiększonej podaży surowca - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Instytut szacuje, że zbiory buraków cukrowych w tym sezonie wyniosą ok. 10,5 mln t, zaś produkcja cukru 1500-1550 tys. ton.

"W 2011 r. ceny cukru na krajowym rynku były rekordowo wysokie. Od kwietnia br. zarysowała się jednak spadkowa tendencja cen zbytu cukru, w tym szczególnie cukru przeznaczonego dla gospodarstw domowych. W maju ceny zbytu cukru paczkowanego spadły poniżej 3,5 zł/kg, tj. o 14 proc. w stosunku do kwietnia, a workowanego wzrosły o 4,6 proc. do 2,93 zł/kg. W handlu detalicznym w maju cukier staniał o 7,6 proc. do 4,63 zł/kg, ale był o 82 proc. droższy niż w maju poprzedniego roku" - napisano w raporcie.

"Wysokie ceny cukru utrzymają się przez trzy kwartały br., a ich głębszy spadek możliwy będzie dopiero pod wpływem większej podaży cukru z kampanii 2011/2012 lub zwiększonego importu" - dodano.

IERiGŻ prognozuje, że zbiory buraków cukrowych w tym sezonie wyniosą ok. 10,5 mln t, zaś produkcja cukru 1500-1550 tys. ton.

d2ix2op

"Powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Polsce w sezonie 2011/2012, podobnie jak przed rokiem, wynosi ok. 192 tys. ha. Koncerny cukrownicze zakontraktowały niewielkie ilości surowca do produkcji cukru pozakwotowego, która może być opłacalna wobec wysokich cen światowych. Równocześnie niektóre cukrownie nie wykonały kontraktacji surowca do produkcji cukru kwotowego. Przewiduje się, że przy średnich plonach (ok. 55 ton/ha) zbiory buraków cukrowych mogą wynieść ok. 10,5 mln t i umożliwią produkcję 1500-1550 tys. ton cukru" - napisano. (PAP)

nik/ jtt/

d2ix2op
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ix2op