W tym tramwaju zamówisz kawę. Wiemy, gdzie powstanie pierwszy foodtram
Jeden z wrocławskich tramwajów Konstal 105 zamieni się w pierwszy foodtram w mieście. Klienci będą mogli napić się kawy, zjeść posiłek i usiąść w kabinie motorniczego. Pojazd przekazało Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne.
Jak podaje portal wroclaw.pl, kawiarnia w Konstalu 105 zostanie otwarta na nieczynnej już zajezdni tramwajowej, a dokładniej na terenie Czasoprzestrzeni przy ulicy Tramwajowej.
– Zyskaliśmy obiekt, który zamieni się w atrakcję turystyczną i gastronomiczną. Z tego tramwaju zrobimy foodtrama – mówi w rozmowie z portalem Robert Drogoś, dyrektor Czasoprzestrzeni i prezes stowarzyszenia Tratwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ceny jak 10 lat temu. Tak się kończy wojna dyskontów
To będzie pierwsza kawiarnia w tramwaju
Foodtram wzorowany jest na foodtruckach, czyli mobilnych punktach gastronomicznych, ale w odróżnieniu od nich, goście będą mogli wejść do środka tramwaju.
W wagonie będzie można usiąść, napić się kawy i coś zjeść, a przy okazji zobaczyć z bliska, jak wygląda kabina motorniczego. Są także plany, by w cieplejsze dni przy wagonie pojawiał się ogródek dla gości. – Tramwaj, który przez lata służył wrocławianom, teraz rozpocznie drugie życie – poinformowało MPK.
Planowane jest zachowanie części wnętrza tramwaju w oryginalnym stanie, w tym kabiny motorniczego, aby odwiedzający będą mogli usiąść za sterami i wczuć się w rolę motorniczego. Pozostała przestrzeń zostanie zaaranżowana na strefę gastronomiczną. Dokładna data uruchomienia foodtramu nie jest jeszcze znana.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
Musi sprzedać 300 kebabów dziennie
W kontekście nowych punktów gastronomicznych na mapie Polski warto wspomnieć o budce z kebabem pod nazwą "Kreuzberg Kraft Kebap". Jak pisaliśmy w WP Finanse, jej właścicielem jest Filip Chajzer. Klienci mogą wybierać z trzech pozycji - kebaba z wołowiną, kurczakiem i w opcji wegetariańskiej. Dość ekstrawagancki jest wybór sosów, wśród których znajdują się m.in. mięta, mango i tzatziki.
Ceny wahają się od 32-35 zł (mała wersja) do 37-44 zł (duża wersja). To stosunkowo dużo, jeśli porównamy "Kreuzberg Kraft Kebap" z innymi kebabami. Średnie ceny tych dań wynoszą w Warszawie 20-30 zł. Według szacunków Chajzera kebab okaże się opłacalną inwestycją przy sprzedaży na poziomie 300 kebabów dziennie