Wszystkie zakłady pakowania jaj mają być objęte kontrolą

Wszystkie zakłady pakowania jaj mają być objęte kontrolą Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych - zakłada projekt ustawy, którą we wtorek zajmie się rząd. Obecnie inspekcja kontroluje 30 proc. z ok. 450 tego typu firm.

Wszystkie zakłady pakowania jaj mają być objęte kontrolą
Źródło zdjęć: © AFP | peter parks

14.07.2014 | aktual.: 14.07.2014 17:27

Zdaniem autorów projektu objęcie pozostałej grupy producentów jednorazowym zgłoszeniem do wojewódzkiego inspektora jakości nie spowoduje wzrostu obciążeń tych podmiotów, natomiast zwiększy ochronę interesów konsumentów.

Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia nakłada na rolników obowiązek zgłoszenia wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej prowadzenia działalności w zakresie pakowania jaj. Jednostką uprawnioną do pakowania i klasyfikowania jaj oraz etykietowania ich opakowań, zgodnie z unijnym rozporządzeniem, jest zakład pakowania jaj.

Jaja, które trafiają na rynek Unii Europejskiej, muszą spełniać zarówno wymogi bezpieczeństwa, jak i jakościowe. W Polsce jest około 450 zakładów pakowania jaj, z tego zgłoszonych i będących pod nadzorem Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jest ok. 130 zakładów, czyli ok. 30 proc.

Projektowane przepisy wprowadzają też zmianę w definicji bydła, którego tusze muszą być poddawane klasyfikacji. Od 1 stycznia 2014 r. klasyfikacji należy poddawać bydło w wieku od ośmiu miesięcy. Natomiast przestaje obowiązywać definicja bydła dorosłego, za które uważano zwierzęta o masie powyżej 300 kg. Obecna unijna definicja nie odnosi się do masy, tylko do wieku zwierząt.

Projekt wprowadza ponadto procedury zatwierdzania technik automatycznej klasyfikacji tusz wołowych. Obecnie klasyfikacja tusz wołowych jest prowadzona metodą wzrokową przez uprawnionego rzeczoznawcę. W wyniku postępu technicznego do klasyfikacji tusz wołowych wprowadzono urządzenia automatyczne.

W tym celu musi być przeprowadzony test certyfikacyjny. KE musi być poinformowana o metodologii takich badań. Instytucją odpowiedzialną za organizację tego testu ma być Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Według projektowanych przepisów koszty zatwierdzenia techniki automatycznej klasyfikacji tusz wołowych pokrywałby zainteresowany podmiot, ubiegający się o zatwierdzenie takiej tej techniki.

Projekt ustawy wdraża głównie unijne przepisy w tym zakresie. Chodzi np. o upoważnienia ministra rolnictwa do wyznaczania krajowych laboratoriów referencyjnych, które mogłyby przeprowadzać kontrole urzędowe w zakresie zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt.

Doprecyzowano procedury związane z kontrolami prawidłowości dokonywanych transakcji finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji poprzez określenie zasad współpracy między Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, prezesem Agencji Rynku Rolnego i prezesem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Nowe przepisy wprowadzają także zmiany w ustawie z 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. To konsekwencja wejścia w życie zmienionych przepisów unijnych. Odnoszą się one m.in. do definicji dot. okresów trwałości.

Ministerstwo rolnictwa, które przygotowało projekt, zakłada, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2015 r.

Źródło artykułu:PAP
ijharsbezpieczeństwoopakowania
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (46)