Załamanie na rynku szparagów. Co się dzieje z cenami?
Ceny fasolki szparagowej w Polsce uległy znacznym zmianom. Początkowo wysokie, sięgające 50 zł za kilogram, powoli zaczynają się stabilizować. Sprawdź, ile zapłacisz za kilogram tego warzywa w różnych regionach kraju.
Tegoroczny sezon na fasolkę szparagową rozpoczął się od rekordowo wysokich cen. W połowie kwietnia za kilogram warzywa z upraw tunelowych trzeba było zapłacić nawet 50 zł. Wysokie ceny utrzymywały się z powodu chłodnej pogody, która ograniczała dostępność produktu.
Pod koniec maja sytuacja zaczęła się zmieniać. Ceny fasolki spadły do 32 zł za kilogram, a w niektórych miejscach nawet do 25 zł - pisze serwis sadyogrody.pl Wraz z początkiem czerwca ceny zaczęły się stabilizować, choć nadal są wyższe niż w poprzednich latach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapytaliśmy na Podlasiu o truskawki. " Jedz albo wyrzuć"
Obecnie, na podwarszawskich Broniszach, kilogram fasolki kosztuje od 13 do 16 zł, a w Poznaniu na rynku 'WGRO' ceny sięgają 20 zł. Spadek cen jest wynikiem poprawy pogody, która sprzyja dojrzewaniu strąków, co zwiększa podaż na rynku.
Problemy na plantacjach
W Niemczech, które są "szparagową potęgą", rolnicy coraz bardziej odczuwają brak chętnych do pracy. Jak podaje niemiecki portal merkur.de, od 2015 r. prawie 30 proc. gospodarstw zajmujących się uprawą szparagów zakończyło działalność, częściowo z powodu rosnących kosztów pracy.
Nowa płaca minimalna w Niemczech, która od 2026 r. wyniesie około 15 euro na godzinę, może wpłynąć na poprawę sytuacji pracowników sezonowych, jednak dla pracodawców oznacza konieczność ponownej analizy opłacalności produkcji.
Niemieckie Stowarzyszenie Producentów Szparagów i Truskawek ostrzega, że wzrost kosztów pracy może oznaczać początek końca upraw warzyw i owoców w Niemczech.