Zdjęcia szpitalnego jedzenia w sieci. PiS zdradza szczegóły nowego programu
"Dobry posiłek" w szpitalu to jedna z wyborczych obietnic PiS. Ministerstwo Zdrowia opublikowało szczegóły, które mają się zmienić w diecie pacjentów. Ma być więcej pieniędzy, ale też nowe obowiązki dla szpitali.
5 września zaprezentowany został kolejny punkt programu wyborczego Prawa i Sprawiedliwości, który zakłada poprawę jakości posiłków dla pacjentów w szpitalach. Minister zdrowia Katarzyna Sójka przedstawiła założenia "Dobrego posiłku", według którego pacjenci dostaną nie tylko lepsze jedzenie, ale także będą mogli skorzystać z porady dietetyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurs złotego szaleje. Padły mocne słowa. "Zlekceważył sprawę"
Sójka podkreśliła, że szpitale otrzymają na ten cen dodatkowe środki, a kontrolą jakości szpitalnych posiłków zajmie się Narodowy Fundusz Zdrowia, przeprowadzając wśród pacjentów specjalne ankiety. Tymczasem zostały przekazane pierwsze konkrety dotyczące "Dobrego Posiłku".
25 zł dopłaty do posiłku i dietetyk
Projekt rozporządzenia przewiduje, że posiłki przeznaczone w szpitalu będą przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez dietetyka (na co najmniej 7 dni). Jadłospis ma zawierać informacje o: rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli) w 100 g i porcji posiłku, sposobie obróbki oraz obecności alergenów.
Zgodnie z projektem szpital dodatkowo codziennie będzie publikował na swojej stronie internetowej zdjęcie co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia.
W uzasadnieniu projektu podkreślono, że diety stosowane w żywieniu pacjentów w szpitalach powinny pokrywać ich zapotrzebowanie na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, a jednocześnie wspomagać leczenie i rekonwalescencję. Żywienie osób chorych w szpitalach nie powinno w zasadniczy sposób odbiegać od żywienia osób zdrowych, a stanowić jedynie modyfikację prawidłowego żywienia.
Może ono obejmować np. zmiany konsystencji potraw, ich wartości energetycznej, sposobu przygotowania, zawartości w diecie niektórych składników odżywczych lub eliminację produktów i składników spożywczych powodujących alergię u pacjenta.
Podmiotem zobowiązanym do wdrożenia, finansowania, monitorowania i ewaluacji programu pilotażowego będzie Narodowy Fundusz Zdrowia. Rozliczenie programu pilotażowego odbywać się będzie według stawki w wysokości 25 zł za osobę na dzień pobytu pacjent na oddziale. Resort zdrowia podkreśla, że będzie to dodatkowe 25 zł przeznaczone przez szpitale na wyżywienie pacjenta.
PiS zapowiadał poprawę posiłków w szpitalu już w 2022 r.
Nie jest to jednak pierwszy raz, kiedy rząd Zjednoczonej Prawicy zapowiada polepszenie jakości szpitalnych posiłków. Wiosną 2022 roku ówczesny minister zdrowia Adam Niedzielski roku przygotował projekt rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.
"W ramach regulacji zaproponowano piętnaście zróżnicowanych diet, a nawet ich warianty. Tyle tylko, że to rządzący zastopowali nad nim prace w maju tego roku, rzekomo ze względu na konieczność 'uwzględnienia zmian'. Jakich? O tym resort nie poinformował" - czytamy w tekście WP.
Przyjrzeliśmy się projektowi ustawy z 2022 roku. Mogliśmy w niej znaleźć wytyczne, że przede wszystkim "posiłki powinny być podawane 3-5 razy dziennie zgodnie z zaleceniami lekarza i/lub dietetyka". Oprócz tego dieta powinna być różnorodna pod względem smaku, kolorystyki, konsystencji i strawności potraw oraz obróbki termiczne.
W rekomendacjach z 2022 roku możemy przeczytać, że wśród mięs powinny królować te z małą zawartością tłuszczu m.in. cielęcina, jagnięcina, królik, a także drób bez skóry i chuda wołowina. Wędliny natomiast miały być niemielone oraz chude. Świeże warzywa i owoce, według projektu, miały być podawane w ilości 400 g dziennie.
Dieta podstawowa miała zawierać także określoną ilość nasion i orzechów. Jakie Ministerstwo Zdrowia rekomendowało w 2022 roku? Otóż pacjent powinien spożywać orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, pistacje, orzechy nerkowca, migdały, pestki słonecznika, dyni.