Zmiana w menu Ikei. Ucieszą się wegetarianie
W ramach walki z globalnym ociepleniem i zanieczyszczeniem środowiska, Ikea od 1 sierpnia wprowadza nowy produkt do menu swoich restauracji.
01.08.2018 12:57
Już od ponad trzech lat w knajpach przy sklepach znanej sieci meblarskiej można zjeść wegetariańską wersję słynnych klopsików. Teraz Ikea idzie o krok dalej. Od 1 sierpnia w menu europejskich oddziałów szwedzkiej firmy zakupimy wege hot doga..
Zamiast tradycyjnej parówki znajdziemy w nim jarmuż, czerwoną soczewicą, komosą ryżową, cebulą, marchwią i ziemniakami. Dla smaku dodano do nich sól, pieprz, kurkumę czy imbir. Podawane będą ze słodko-pikantną musztardą, marynowaną czerwoną kapustą i prażoną cebulką.
Dlaczego warto zastanowić się nad wege alternatywą dla tradycyjnej parówki? Przede wszystkim jest on korzystniejszy dla środowiska. Emisja CO2 przy produkcji bezmięsnej wersji fastfoodowego dania jest około siedmiu razy mniejsza niż w przypadku klasycznej. Poza tym jest to zwyczajnie zdrowsza alternatywa od tradycyjnego hot doga.
- W ramach naszej oferty gastronomicznej chcemy tworzyć asortyment, który sprawia, że zrównoważone i zdrowe jedzenie jest smaczne, łatwe i niedrogie. Wierzymy, że dodając do menu Bistro IKEA wege hot doga, realizujemy tę misję” - mówi Tomasz Jachimczak, Country Commercial & Range Manager, IKEA Retail Polska.
Cena nowego hot doga będzie dokładnie taka sama, jak klasycznego, czyli 2 zł.
Hot dogi w Ikei mają długą, prawie 40. letnią tradycję. Zaczęło się od 1981 r. i było częścią wizji właściciela firmy Ingvara Kamplanda o stworzeniu marki dostępnej dla jak największej liczby osób. Cenę hot doga ustalił na pięć koron.
Wege hot dog od dziś jest dostępny w sklepach w Europie a od 2019 r. będzie dostępny na całym świecie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl