Zmiany dotyczące alkoholi. Wchodzą w życie 19 sierpnia

Nowe przepisy dokładnie precyzują, jakie napoje alkoholowe mogą być nazywane nalewkami. Wkrótce ze sklepów znikną produkty, które nie spełniają tych wymogów. Sierpień to termin kończący okres przejściowy dla producentów, aby dostosować się do nowych regulacji.

Zmiany wchodzą w życie 19 sierpnia
Zmiany wchodzą w życie 19 sierpnia
Źródło zdjęć: © East News | Sebastian Nowik/REPORTER
oprac. KRWL

24.07.2024 | aktual.: 07.08.2024 07:07

Od lutego obowiązuje rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które wprowadza zmiany informacyjne dotyczące napojów alkoholowych. Nowe przepisy określają m.in. zasady używania nazwy "nalewka" na etykietach alkoholi oraz obowiązek podawania faktycznej zawartości alkoholu w napojach oferowanych w kawiarniach i barach.

Za dwa miesiące kończy się okres przejściowy

Dokładnie 19 sierpnia kończy się okres przejściowy, który pozwala producentom dostosować swoje produkty do nowych zasad dotyczących etykiet. Produkty wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie nowych przepisów, oznaczone jako "nalewka", mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów, nawet jeśli nie spełniają nowych kryteriów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ochrona terminu "nalewka"

W przepisach unijnych dotyczących oznaczania napojów spirytusowych nie ma terminu "nalewka". To unikalne dla Polski określenie wiąże się z tradycyjnymi polskimi trunkami. Nalewki to tradycyjne polskie napoje, które powstają na bazie alkoholu etylowego z surowców rolniczych. Kluczowym etapem produkcji nalewki jest maceracja roślin, takich jak zioła, orzechy włoskie, pędy sosny oraz kwiaty i owoce, w alkoholu etylowym, co nadaje trunkowi niepowtarzalny aromat.

Żeby nalewką była nalewką

Aby chronić renomę terminu „nalewka”, rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi określa warunki, które muszą być spełnione, by napój spirytusowy mógł być tak nazwany:

  • tradycyjne metody produkcji wykluczające dodawanie barwników, aromatów, soków owocowych i ich koncentratów oraz produktów winiarskich,
  • przepisy wyznaczają minimalny czas potrzebny na macerację, uwzględniając właściwości poszczególnych surowców,
  • pojęcie „nalewka” może być uzupełnione nazwą dominującego smaku, wynikającego z użytego do maceracji surowca, np. nalewka wiśniowa powstaje, gdy użyte wiśnie nadają trunkowi smak podczas maceracji w alkoholu.

Informowanie o napojach alkoholowych w gastronomii

Nowe przepisy nakładają również obowiązek podawania dokładnej zawartości alkoholu w napojach sprzedawanych w lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje, puby i bary. Zasada dotyczy wszystkich napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% objętościowych.

Dzięki temu konsumenci będą lepiej poinformowani o spożywanym alkoholu. Warto zauważyć, że ten obowiązek nie dotyczy drinków i koktajli przygotowywanych na miejscu na zamówienie klienta.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (98)