Zmiany dotyczące alkoholi. Wchodzą w życie w przyszłym miesiącu

Nowe przepisy dokładnie określają, jakie napoje alkoholowe mogą być określane mianem nalewki. Wkrótce z półek sklepowych znikną produkty, które nie spełniają tych wymogów. W sierpniu upływa okres przejściowy dla producentów na dostosowanie się do nowych regulacji.

Zmiany dotyczą nalewek
Zmiany dotyczą nalewek
Źródło zdjęć: © East News | Sebastian Nowik/REPORTER
oprac. KRWL

03.07.2024 | aktual.: 24.07.2024 19:32

W lutym w życie weszło rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które wprowadziło zmiany dotyczące informowania konsumentów o napojach alkoholowych. Nowe zasady obejmują m.in. kryteria umieszczania nazwy "nalewka" na etykietach alkoholi oraz wymóg podawania faktycznej zawartości alkoholu w trunkach serwowanych w barach i restauracjach.

Za dwa miesiące kończy się okres przejściowy

19 sierpnia kończy się okres przejściowy, który dawał producentom czas na wdrożenie nowych zasad etykietowania. Alkoholom wprowadzonym do obrotu przed wejściem rozporządzenia i oznaczonym jako "nalewka", mimo niespełnienia nowych kryteriów, pozwolono pozostawać w sprzedaży do wyczerpania zapasów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ochrona terminu "nalewka"

W przepisach unijnych dotyczących oznaczania napojów spirytusowych termin "nalewka" nie występuje. Jest to określenie charakterystyczne dla Polski, związane przez konsumentów z pewnym typem trunku. Nalewki to tradycyjne polskie napoje, wytwarzane na bazie alkoholu etylowego z surowców rolniczych. Kluczowym elementem produkcji nalewki jest maceracja roślin takich jak zioła, orzechy włoskie, pędy sosny, a także kwiaty (np. mniszka lekarskiego, czarnego bzu, lipy) lub owoce w alkoholu etylowym, co nadaje napojowi specyficzne walory aromatyczne.

Żeby nalewką była nalewką

W celu ochrony renomy terminu „nalewka”, rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi definiuje warunki, jakie muszą być spełnione, aby napój spirytusowy można było nazwać "nalewką":

  • tradycyjne metody produkcji nalewki wykluczają możliwość dodawania barwników, aromatów, soków owocowych i ich koncentratów oraz produktów winiarskich,
  • przepisy określają minimalny czas trwania procesu maceracji, uwzględniając specyfikę poszczególnych surowców,
  • określenie „nalewka” można uzupełnić nazwą dominującego smaku, wynikającego z użytego do maceracji surowca. Na przykład nalewka wiśniowa powstaje, gdy w produkcji użyto wiśni, które nadały trunkowi swój smak w trakcie odpowiedniej maceracji w alkoholu.

Informowanie o napojach alkoholowych w gastronomii

Nowe przepisy wprowadzają także obowiązek podawania rzeczywistej zawartości alkoholu w napojach sprzedawanych w lokalach gastronomicznych, takich jak restauracje, puby i bary. Zasada ta dotyczy napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% objętościowych.

Dzięki temu konsumenci będą mogli podejmować świadome decyzje co do spożywanego alkoholu. Warto dodać, że obowiązek ten nie odnosi się do drinków i koktajli przygotowywanych na miejscu na życzenie klienta.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (128)