Uwarzono najlepsze piwo w Polsce
W Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie uwarzono już 67,5 tys. litrów piwa, które wygrało konkurs tegorocznej Birofilii. Rauchbock według autorskiej receptury pana Andrzeja Millera ze Szczecina uznano na festiwalu domowych browarników za najlepsze w Polsce i nagrodzono Grand Championem 2012. Koźlak dymiony o aromacie wędzonej śliwki leżakuje już w tankach. Jego sprzedaż rozpocznie się 6 grudnia.
Warzenie najlepszego piwa w Polsce
W Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie uwarzono już 67,5 tys. litrów piwa, które wygrało konkurs tegorocznej Birofilii. Rauchbock według autorskiej receptury pana Andrzeja Millera ze Szczecina uznano na festiwalu domowych browarników za najlepsze piwo w Polsce i nagrodzono Grand Championem 2012. Koźlak dymiony o aromacie wędzonej śliwki leżakuje już w tankach. Jego sprzedaż rozpocznie się 6 grudnia.
Na zdjęciu: Andrzej Miller (z lewej) z Dominikiem Szczodrym, głównym piwowarem Browaru Zamkowego w Cieszynie
Warzenie najlepszego piwa w Polsce
Coroczny konkurs piw domowych w ramach Birofilii odbył się już po raz dziesiąty. Z ponad 370 piw wybrano piwo typu Rauchbock, którego recepturę stworzył Andrzej Miller. Od 2009 roku Grupa Żywiec organizująca Birofilia zdobywców Grand Championa nagradza możliwością uwarzenia zwycięskiego piwa w prawdziwym browarze.
Na zdjęciu: Proces chmielenia Rauchbocka
Warzenie najlepszego piwa w Polsce
- Jestem dumny z tego piwa i nadal nie mogę uwierzyć, że przygotowuję je w cieszyńskim Browarze Zamkowym. Wokół wielu profesjonalistów i ekspertów, którzy mocno wspierają moją pracę. Nie ukrywam, że jest to dla mnie olbrzymie wyzwanie - mówi Andrzej Miller, autor najlepszego piwa 2012 roku.
Na zdjęciu: Piwowar ze Szczecina przy kadzi filtracyjnej
Warzenie najlepszego piwa w Polsce
Na zdjęciu: Andrzej Miller sprawdza młode piwo (tzw. zielone) po pierwszej fermentacji.
To jeden z pierwszych i najważniejszych etapów w produkcji piwa.
Na miejsce warzenia szczecińskiego koźlaka wybrano nieprzypadkowo Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie. Jego powstanie datuje się na rok 1846. Jako jedyny w koncernie Żywiec wciąż warzy piwa tradycyjnymi metodami.
Warzenie najlepszego piwa w Polsce
W Cieszynie produkowane są między innymi Brackie, Brackie Mastne czy Żywiec Porter.
Od zeszłego roku w browarze mieści się siedziba Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Jednocześnie zakład ma być żywym muzeum piwowarstwa. W tym roku dzień otwarty odbył się właśnie w dniu warzenia Grand Championa 2012.
Na zdjęciu: Ogarek służący do kontroli poziomu dwutlenku węgla
Warzenie najlepszego piwa w Polsce
Obecnie trwa fermentacja Rauchbocka pana Andrzeja. W tym procesie pracujące drożdże zamieniają cukry w alkohol. Po ok. 8-9 dniach piwo trafi do tanków leżakowych.
Warzenie najlepszego piwa w Polsce
Piwo będzie dojrzewało przez dwa miesiące w piwnicach Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie w temperaturze ok. 6 stopni Celsjusza. Za kilka tygodni, miej więcej w połowie listopada, piwo zostanie rozlane do butelek.
Na zdjęciu: Tanki do leżakowania piwa
Warzenie najlepszego piwa w Polsce
Najlepsze piwo roku Grand Champion Birofilia 2012 tradycyjnie trafi do sprzedaży jako mikołajkowy prezent na 6 grudnia. Jak zapewnia Grupa Żywiec, będzie to piwo dotąd niespotykane na polskim rynku.
Na zdjęciu: Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie