Trwa ładowanie...

Herbaty z wkładką. Oto co jeszcze pijemy z naszej filiżanki

Oekotest.de sprawdził 24 herbaty dostępne na unijnym rynku. Wyniki badań pokazują, że wraz z herbacianym naparem wypijamy wiele substancji, których nie powinno tam być. Aż pięć badanych herbat nie przeszło testu.

Testom poddano 24 herbaty (zdj. ilustracyjne)Testom poddano 24 herbaty (zdj. ilustracyjne)Źródło: Getty Images, fot: Nicolas Economou
drr23yy
drr23yy

Testy przeprowadzone przez oekotest.de na różnych odmianach czarnej herbaty wykazały niepokojące wyniki. Wiele z nich zawierało niepożądane składniki. Badacze zwracają uwagę także na brak przejrzystości w zakresie łańcucha dostaw i uprawy herbaty dodatkowo budził wątpliwości – informuje portal dlahandlu.pl

Aż pięć herbat nie przeszło testu i dostało wynik niedostateczny. Wiele odmian zaliczyło słabe wyniki, a tylko dwie otrzymały ocenę najwyższą

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prof. Marek Belka: inflacja przyspieszy, ale nie radykalnie

Pozostałości pestycydów to problem herbat. Zlecone przez nas laboratorium znalazło dwanaście różnych trucizn. Sieć Działań na rzecz Pestycydów (PAN) klasyfikuje wiele z nich jako wysoce niebezpieczne. W rolnictwie ekologicznym zabronione są opryski chemiczno-syntetyczne. Oznacza to, że nawet pracownicy polowi nie mają kontaktu z czasami niebezpiecznymi toksynami – czytamy we wnioskach raportu opublikowanych przez dlahandlu.pl
drr23yy

Nie tylko pestycydy

Raport cytowany przez portal wskazuje także na zanieczyszczenie chloranem i toksynami roślinnymi.

Autorzy omawianego przez portal raportu podkreślają, że pestycydy są zabronione tylko w uprawie, ich pozostałości są natomiast dozwolone w produkcie. Z dwunastu trucizn, które laboratorium wykryło w 24 czarnych herbatach, prawie wszystkie zostały sklasyfikowane przez Pesticide Action Network jako "wysoce niebezpieczne".

Oprócz pozostałości pestycydów w teście wykryto inne, niepożądane substancje. Laboratorium zmierzyło poziom chloranu, który znacznie przekroczył dopuszczalny limit. Chloran może dostać się do żywności przez chlorowaną wodę pitną lub środki czyszczące. Jeśli jest spożywany w zbyt wysokim stężeniu przez długi czas, może hamować wchłanianie jodu i uszkodzić tarczycę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
drr23yy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drr23yy