Skandal na talerzu! Śmierdzące kiełbasy na żołnierskiej stołówce

Podwyższony stan gotowości w polskich siłach zbrojnych! Wszystko przez wędliny, które wojsku dostarczały zakłady mięsne Viola w Lnianie (woj. kujawsko-pomorskie). To zakłady, w których – jak ujawnili dziennikarze z programu TVN „Uwaga!” – „odświeżano” przeterminowane wędliny: czyszczono je z zielonej pleśni, naklejano nowe etykiety. Wyroby, które trafiły do wojska, zostały zatrzymane w magazynach. Armia zleciła badania.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fakt

Aferę z mięsem ujawnili dziennikarze programu TVN „Uwaga”. W ich materiale widać jak zepsute wędliny są odświeżane, mimo że widać na nich pleśń i są po terminie przydatności do spożycia. Miało do tego dochodzić w zakładach Viola z Lniana, które poza produkcją na wolny rynek zaopatrywały 25 jednostek wojskowych w Polsce. – Z receptur, które do nas dotarły, wynika, że tzw. wysort handlowy był dodawany m.in. do kiełbasy popularnej, zwyczajnej, śląskiej oraz mielonki – mówi dziennikarz „Uwagi!” Grzegorz Kuczek. „Wysort” to produkty wycofane ze sprzedaży z powodu wad – m.in. pleśni czy kwaskowatości. Według prawa zakłady mięsne nie mogły przyjąć takich produktów – powinny one zostać zniszczone. Po medialnych doniesieniach w zakładzie wstrzymano produkcję, a sprawą z urzędu zajęła się prokuratura. By dostarczać swoje wyroby do jednostek wojskowych, zakłady Viola musiały przejść szczegółową, rygorystyczną kontrolę jakości wyrobów i uzyskać odpowiednie zezwolenia i certyfikaty państwowych urzędów. Zakład pomyślnie
przeszedł całą procedurę.

Po publikacji „Uwagi” i decyzji wojewódzkiego lekarza weterynarii o wstrzymaniu produkcji w zakładzie mięsnym z Lniana, wojsko wszczęło alarm. – Zakład dostarczał nam kiełbasy, szynki, boczki i inne produkty z przetworzonego mięsa – wylicza ppłk Joanna Kleszmit-Bodziuch z Inspektoratu Wojskowej Służby Zdrowia. – Zleciliśmy przeprowadzenie badań w akredytowanych laboratoriach.

Wszystkie produkty dostarczone przed wybuchem skandalu z zakładów Violi zostały natychmiast wycofane z garnizonowych stołówek i przekazane do badań laboratoryjnych pod kątem obecności substancji zagrażającej życiu i zdrowiu żołnierzy.

– Badania potrwają około siedmiu dni – dodaje ppłk. Joanna Kleszmit-Bodziuch. – Zaprzestaliśmy odbierania wyrobów z tych zakładów, a te już dostarczone zostały zabezpieczone w naszych magazynach. Wojskowi inspektorzy pracują od piątku i pobierają z nich próby do badań w laboratoriach.

Wybrane dla Ciebie

Chciała wynająć mieszkanie. "Właściciele poszaleli". Oto stawki
Chciała wynająć mieszkanie. "Właściciele poszaleli". Oto stawki
Inspektorki ZUS podtruwały koleżankę z pracy? "Jesteśmy wstrząśnięci"
Inspektorki ZUS podtruwały koleżankę z pracy? "Jesteśmy wstrząśnięci"
Upada znana niemiecka firma rybna. Pogrążyła ją bakteria
Upada znana niemiecka firma rybna. Pogrążyła ją bakteria
Te miasta podnoszą opłaty za śmieci. Niektórzy zapłacą 1,8 tys. zł
Te miasta podnoszą opłaty za śmieci. Niektórzy zapłacą 1,8 tys. zł
Sezon grzewczy w Krakowie z problemami. "Mamy natłok zgłoszeń"
Sezon grzewczy w Krakowie z problemami. "Mamy natłok zgłoszeń"
Primark otworzy nowy sklep w Polsce. Szuka pracowników. Jakie zarobki?
Primark otworzy nowy sklep w Polsce. Szuka pracowników. Jakie zarobki?
Papierosy spadały z nieba na Podlasiu. Zatrzymani Białorusini i Polacy
Papierosy spadały z nieba na Podlasiu. Zatrzymani Białorusini i Polacy
Trwają kontrole na wsiach. Co sprawdzają inspektorzy?
Trwają kontrole na wsiach. Co sprawdzają inspektorzy?
Od 1 października sklepy mogą doliczać nową opłatę. To trzeba wiedzieć
Od 1 października sklepy mogą doliczać nową opłatę. To trzeba wiedzieć
Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października