Trwa ładowanie...

Te warzywa podrożały o 100 proc. od jesieni. Ceny rosną z tygodnia na tydzień

Choć z każdym dniem przybywa nowalijek, to ceny ubiegłorocznych warzyw nie odpuszczają. Liderami wzrostu cen są seler i pietruszka, które od jesieni podrożały o 100 proc. Oto powód.

Warzywa są na razie dość drogieWarzywa są na razie dość drogieŹródło: East News, fot: ARKADIUSZ ZIOLEK
d11hqpa
d11hqpa

Wizyty na targowiskach i w warzywniakach to na razie dość spory wydatek. Dotyczy to m.in. fasolki szparagowej, lecz także warzyw, których do Polski nie sprowadzamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spytaliśmy młodych. Wiedzą, ile kosztują prąd, benzyna czy iPhone?

Ile kosztuje seler i pietruszka? O 100 proc. więcej niż na jesieni

Wraz z nadejściem wiosny wielu z nas szuka świeżych warzyw, ale na razie trzeba dość głęboko zaglądać do kieszeni. Dwa produkty są wyjątkowo drogie.

Zauważamy, jak z tygodnia na tydzień rośnie cena korzenia pietruszki i selera - przyznał w rozmowie z "Faktem" Maciej Kmera z rynku hurtowego w podwarszawskich Broniszach.

W hurcie seler kosztuje 5 zł/kg, a pietruszka - 7 zł/kg. To aż o 100 proc. więcej w porównaniu do jesieni. Te warzywa kosztują też znacznie więcej niż dokładnie o tej samej porze w 2023 r. W kwietniu 2023 r. za korzeń pietruszki trzeba było zapłacić 5 zł/kg, a za selera - 3,50 zł/kg.

d11hqpa

Wysokie ceny na bazarach. Trzeba poczekać na krajowe warzywa

Jeszcze drożej jest na bazarach i małych sklepach. Dziennik podaje, że w sklepie osiedlowym na warszawskim Ursynowie seler kosztuje 8,99 zł/kg, a pietruszka - 15,99 zł/kg.

Z kolei w Kołobrzegu trzeba zapłacić za selera 10 zł/kg, a za pietruszkę - 16 zł/kg. Ekspert tłumaczy, że powodem tak wysokich cen jest "zmniejszająca się podaż", ponieważ tych warzyw nie importujemy. Ceny zaczną spadać dopiero, gdy pojawią się tegoroczne warzywa.

Astronomiczna cena fasolki szparagowej

Jak już pisaliśmy w WP, kilka dni temu na rynku hurtowym w Broniszach pod Warszawą ceny fasolki szparagowej oscylowały wokół 50-60 zł/kg. Są jednak miejsca, gdzie koszty są zdecydowanie wyższe.

Rekordzistą okazało się targowisko w Jarocinie. Tam za fasolkę szparagową trzeba zapłacić aż 99 zł/kg.

d11hqpa

Na razie dość drogi jest także bób. Ceny hurtowe oscylują wokół 45-55 zł/kg, choć z notowań rynku w Broniszach wynika, że przeciętna cena i tak spadła o 10 zł.

- Zazwyczaj początek sezonu jest niestabilny, a obecnie może pojawić się zachwianie ze względu na pogodę. Warzywa, mimo że są pod osłonami, i tak potrzebują słońca - podkreślił w rozmowie z WP Finanse ekspert rynku hurtowego w Broniszach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d11hqpa
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11hqpa