Trwa ładowanie...

Zakażone mięso w Europie? Kontrole o coraz niższych standardach

Europejscy inspektorzy kontrolujący jakość mięsa nie mają wątpliwości - standardy badań są coraz niższe, a to zagraża zdrowiu i życiu konsumentów.

Standardy kontroli jakości mięsa w Europie są coraz niższeStandardy kontroli jakości mięsa w Europie są coraz niższeŹródło: Getty Images, fot: Amilcar Orfali
dfc0y1z
dfc0y1z

Według Europejskiej Wspólnoty Roboczej ds. Kontroli Żywności i Ochrony Konsumentów (EFWFC) jest coraz większy problem z zachowaniem odpowiednich standardów kontroli mięsa.

''The Guardian'' cytuje organizacje i zwraca uwagę na zmianę zasad w kontroli wieprzowiny. w 2014 roku Komisja Europejska ustaliła, że nowe kontrole odbywać się będą w sposób wizualny.

Oznacza to, że inspektorzy nie wycinają węzłów chłonnych ze świńskich głów, a to w nich można wykryć zmiany, które potem przełożą się na jakość mięsa i jego zdatność do spożycia.

Jest decyzja SN ws. dezubekizacji. Prof. Łętowska: krok w dobrą stronę

Komisja Europejska stwierdza jednak, że problemu nie ma, a unijne kontrole i standardy bezpieczeństwa żywności są najwyższe na świecie. Również organizacja odpowiedzialna za standardy żywności w Wielkiej Brytani (FSA) podkreśla, że gdy realne zagrożenie się pojawiło, od razu by zareagowano.

dfc0y1z
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dfc0y1z
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dfc0y1z