Jabłka
Sok jabłkowy to podstawowy surowiec do produkcji cydru, niskoprocentowego napoju alkoholowego o zawartości alkoholu od 1,2 do 8,5 proc., który zdobywa serca i podniebienia Polaków. Z jabłek otrzymuje się także wina jabłkowe.
W niektórych krajach destylowane są z jabłek różne wysokoprocentowe napoje alkoholowe (brandy jabłkowe), mające powyżej 40 proc. alkoholu. W Serbii produkowana jest jabukovača, w USA applejack i brandy jabłkowe, w Anglii cydr brandy. Jabłkowa brandy z regionu Normandii we Francji otrzymywana już przynajmniej od XVI wieku o nazwie calvados, uzyskała w 1942 roku ochronę prawną dla nazwy.
Wino produkowane jest też z wytłoczyn jabłkowych. Wykorzystuje się je także w procesie destylacji raki, greckiego ouzo, włoskiej grappy czy też przy sporządzaniu typowych dla niektórych krajów wysokoprocentowych alkoholi np: sambuca, tsipouro, tsikoudia, trester, marc, orujo, arak.