250 zł za kilogram halibuta. Oto ceny przy plaży w Gdańsku
W pierwszym tygodniu wakacji wybrałam się w okolice plaży w dzielnicy Stogi w Gdańsku, aby sprawdzić, ile trzeba zapłacić za wakacyjne dania i słodkie przekąski. Ceny smażonych ryb są bardzo zróżnicowane - wahają się od 150 do 250 zł/kg. Nie brakuje też lodów, na które trzeba wydać minimum 10 zł.
Plaża Stogi uchodzi za jedną z najczystszych w Trójmieście. Ma około 1,5 km długości i szerokość sięgającą nawet 100-130 metrów i według niektórych źródeł jest najszerszą plażą w Polsce. A jak prezentuje się oferta gastronomiczna przy wejściu na tę plażę?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzieci oszalały na punkcie tego napoju. O co chodzi z Wojankiem?
Smażone ryby przy plaży w Gdańsku. Ogromne różnice w cenach
Tym, co przykuło moją uwagę, była smażalnia ryb. Do wyboru jest dziewięć gatunków ryb, a ceny są bardzo zróżnicowane. Flądra głądzica kosztuje 15 zł/100 g (150 zł/kg), a filet z flądry - 17 zł/100 g (170 zł/kg). Ze średniej półki cenowej mamy do wyboru filet z miruny - 18 zł/100 g (180 zł/kg) oraz filet z sandacza, dorsza lub halibuta - 20 zł/100 g (200 zł/kg).
Najwięcej trzeba zapłacić za fileta z łososia - 23 zł/100 g (230 zł/kg) oraz za fileta z halibuta i kergulenę - 25 zł/100 g (250 zł/kg).
W ofercie są także dania rybne np. zapiekanka z dorsza w różnych sosach (49 zł), kotlet rybny z dorsza (45 zł), polędwica z morszczuka (49 zł) czy łosoś z pieca (59 zł).
Parówki z wody przy plaży za 25 zł
W innym punkcie możemy kupić też śniadania. Za parówki z wody czy jajecznicę trzeba zapłacić 25 zł.
Urlopowicze, którzy nie przepadają za rybą, mają do wyboru typowe dania obiadowe. Za kiełbasę pieczoną w zestawie trzeba zapłacić 28 zł, a za kotleta schabowego - 48 zł. Tyle samo kosztuje filet z kurczaka (również w wersji z grilla). Najdroższą pozycją obiadową jest de-volaille w cenie 55 zł.
Kebab kosztuje od 28 do 45 zł (kebdog, durum lub na talerzu), ale mamy też inne dania typu fast food. Hamburger to wydatek rzędu 15 zł, cheeseburger - 17 zł, zapiekanka - 15 zł, a pizza - 27 zł (320 g).
Lody za co najmniej 10 zł, "wypasione" gofry za 24 zł
Przy plaży w Stogach nie brakuje też słodkich przekąsek. Porcja lodów (80 g) kosztuje 10 zł, ale są też popularne lody świderki (mały - 10 zł, duży - 12 zł). Kawy smakowe to wydatek rzędu 21 zł (250 ml) lub 24 zł (400 ml), a kawa mrożona - 17 zł.
Suchy gofr kosztuje 8 zł, a za wersję cukrem trzeba dopłacić 1 zł. Na gofra z polewą trzeba wydać 10 zł, a z owocami (frużelina) - 15 zł. Tyle samo zapłacimy za gofra z bitą śmietaną oraz z nutellą, rafaello lub kinder bueno.
Najdroższe są gofry z owocami i bitą śmietaną i ewentualnie polewą, za które trzeba zapłacić 24 zł. Do każdej wersja można dodać posypkę w cenie 4 zł.
Klienci zmieniają nawyki przez ceny ryb
W tym roku ceny ryb skłaniają niektórych klientów do oszczędzania. Ceny hurtowe dorsza wzrosły z ok. 43 zł do 65 zł/kg, czyli o ok. 30 proc.
- Kiedyś zamawiano całe porcje dorsza, teraz coraz częściej słyszymy pytania o możliwość podzielenia ryby na pół. Dziewczyny na bufecie zaczynają rozmowę od pytania, czy porcja nie jest za duża. Tego wcześniej nie było - przyznał w rozmowie z "Faktem" Marcin, który prowadzi smażalnię ryb w Kołobrzegu (woj. zachodniopomorskie).