ARR: Wartość eksportu produktów mleczarskich spadła o 4% r/r w 2016 r.
Warszawa, 02.03.2017 (ISBnews) - Wartość eksportu produktów mleczarskich zmniejszyła się o 4% r/r i wyniosła 1,6 mld euro w 2016 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.
02.03.2017 11:01
"Wzrost globalnego popytu na produkty mleczarskie i wzrost ich cen na rynku światowym w drugiej połowie 2016 r. nie zrekompensował spadku obrotów zagranicznych produktami mleczarskimi notowanego w pierwszym półroczu 2016 r. W efekcie w 2016 r. polska branża mleczarska odnotowała dalsze pogorszenie wyników handlu zagranicznego. Wolumen wywozu przetworów mleczarskich w odniesieniu do 2015 r. zmniejszył się o 4%, do 3,7 mld litrów w ekwiwalencie mleka surowego. Wpływy uzyskane z eksportu również obniżyły się o 4%, do 1,6 mld euro" - czytamy w raporcie.
W 2016 r. na poziomie niższym niż rok wcześniej utrzymywał się wywóz odtłuszczonego mleka w proszku (82 tys. ton, spadek o 25%), pełnego mleka w proszku (18 tys. ton, spadek o 24%), jogurtów i napojów fermentowanych (92 tys. ton, spadek o 10%), serwatki (222 tys. ton, spadek o 7%) oraz lodów (46 tys. ton, spadek o 3%). Zwiększył się natomiast eksport mleka płynnego i śmietany, masła i tłuszczów mlecznych, serów i twarogów oraz kazeiny. Wolumen wywozu mleka płynnego i śmietany ukształtował się na poziomie 603 tys. ton, o 15% wyższym niż rok wcześniej. Masła i tłuszczów mlecznych wyeksportowano 45 tys. ton, o 9% więcej, serów niedojrzewających - 90 tys. ton, o 8% więcej, serów dojrzewających - 144 tys. ton, o 2% więcej, a kazeiny - 3,4 tys. ton, o 41% więcej, podano w materiale.
Równocześnie import produktów mleczarskich wzrósł o 9% r/r i wyniósł 1,7 mld litrów (w przeliczeniu na mleko surowe) w 2016 r., a jego wartość w tym czasie wzrosła o 11% do 0,9 mld euro.
"Wyjątkiem była serwatka, której przywóz zmniejszono o 16%. W największym stopniu wzrósł import jogurtów i napojów fermentowanych (o 63%), odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku (odpowiednio o 36% i 29%) oraz kazeiny (o 35%). Przywóz masła i tłuszczów mlecznych oraz serów niedojrzewających zwiększono po 20%, mleka płynnego i śmietany - o 19%, lodów - o 11%, a serów dojrzewających - o 7%" - czytamy dalej.
Dodatnie saldo handlu zagranicznego produktami mleczarskimi zmalało o 14% do 2 mld litrów (w ekwiwalencie mleka surowego), a wartościowo o 18% do 0,7 mld euro, podała także Agencja.
(ISBnews)