Burger King
Burger King to sieć restauracji typu fast food, której specjalnością są burgery. Symbolem marki jest „Whopper”, hamburger, który obecnie uważany jest za symbol popkultury.
Historia
Podstawą utworzenia sieci barów szybkiej obsługi Burger King, były restauracje Insta-Burger King założone w 1953 roku przez Keitha J. Kramera i Matthew Burnsa w Jacksonville na Florydzie. Rok później, gdy sieć napotkała problemy finansowe, restauracje wykupili właściciele franczyzy w Miami, David Edgerton i James McLamore. Przemianowali je również na „Burger King”. Nowi właściciele rozwijali sieć przez kolejne lata, otwierając ponad 250 lokali w Stanach Zjednoczonych. W 1963 roku powstał pierwszy bar szybkiej obsługi pod szyldem Burger Kinga na Portoryko.
W 1967 roku restauracje nabyła firma Pillsbury Company. W celu skutecznej restrukturyzacji sieci nowy zarząd zatrudnił byłego prezesa konkurencji, sieci McDonald's, Donalda N. Smitha. Zmieniono niemalże całą strukturę przedsiębiorstwa, warunki zawierania franczyzy, a nawet rozszerzono menu i zunifikowano wystrój lokali. Niedługo później wypuszczono szereg reklam telewizyjnych uderzających w głównych konkurentów, przede wszystkim McDonald's.
Druga połowa lat 80. minęła pod znakiem osłabienia pozycji Burger Kinga na rynku i nieefektywnych działań kadry zarządzającej. W końcu w 1989 roku firmę Pillsbury Company wykupił brytyjski konglomerat Grand Metropolitan. Szefem sieci został Barry Gibbons, a koncern doświadczał wzlotów i upadków. Efektywna współpraca z wytwórnią Walt Disney przeplatała się z nie dającymi spodziewanych rezultatów kampaniami reklamowymi. Sieci nie pomogła również fuzja z koncernem Guinness w 1997 roku. Współpraca dobiegła końca trzy lata później.
Wraz z początkiem XXI wieku sieć Burger King zaczęła wracać do dawnej świetności. Została bowiem wykupiona przez firmę inwestycyjną TPG Capital, która rozpoczęła szeroko zakrojony plan restrukturyzacji sieci restauracji, a już w 2006 roku przedstawiła pierwszą ofertę publiczną przedsiębiorstwa. W obliczu światowego kryzysu w latach 2007-2010, koncern zdecydował o sprzedaży Burger Kinga firmie 3G Capital of Brazil. Nowy właściciel dokonał połączenia marki z kanadyjską siecią kawiarni Tom Hortons, dzięki czemu Burger King stał się znowu rentowny, a Tom Hortons zyskał reklamę na cały świat.
Liczba restauracji
W 2016 roku liczba restauracji Burger King przekroczyła 15 tys. Niemal połowa lokali znajduje się na terenie Stanów Zjednoczonych.
Pierwszym lokalem otworzonym poza USA była restauracja w mieście Windsor, w kanadyjskim stanie Ontario (1969). W 1971 roku Burger King wkroczył do Oceanii, a cztery lata później do Europy. Tu pierwszy bar szybkiej obsługi tej marki powstał w Madrycie. Na przełomie lat 70. i 80. Burger King otworzył kilkanaście restauracji w Ameryce Południowej, na przykład w Caracas, Buenos Aires i Santiago. W latach 80. Burger King rozpoczął ekspansję na Azję. Zawitał między innymi na Tajwanie, w Singapurze, Korei Południowej i Japonii. W ostatnim przypadku doszło do zamknięcia sieci w 2001 roku i jej reaktywacji sześć lat później.
W 2008 roku światowa sieć Burger Kinga została podzielona na trzy regiony: EMEA (Bliski Wschód, Europa i Afryka), APAC (Azja i Państwa Pacyfiku), a także LAC (Ameryka Łacińska i Karaiby). W każdym z nich powstały spółki zarządzające franczyzami zawieranymi między firmą a franczyzobiorcami. Jedynym krajem, w którym Burger King nie działa pod własną nazwą, jest Australia. Tam restauracje marki zdobi szyld „Hungry Jack's”.
Działalność w Polsce
Pierwszy lokal Burger Kinga w Polsce powstał w 1992 roku. Znajdował się na Placu Zbawiciela w Warszawie. Do 2001 roku otwarto kilka kolejnych restauracji, jednak w obliczu silnej konkurencji ze strony barów szybkiej obsługi McDonald's, restauracje Burger King wykupiła spółka AmRest Holdings. Logo marki zniknęło z polskich ulic na rzecz KFC. W 2007 roku AmRest postanowiło reaktywować Burger Kinga, a pierwszy lokal otwarto w galerii Złote Tarasy w Warszawie. W 2017 roku sieć posiadała ponad 50 restauracji na terenie Polski, między innymi we Wrocławiu, Krakowie, Kielcach, Gdańsku, Lublinie czy Szczecinie.
Siedziba i zarząd
Siedzibą sieci Burger King jest Miami-Dade County, na Florydzie. Zarządza nią natomiast Alexandre Behring, jako prezes koncernu 3G Capital Inc.
Komentarze