Cała prawda o chlebie: Mąki mniej, a bochny większe - jak się to robi?

Możemy zapomnieć o kromce z prawdziwego pieczywa, pachnącego zbożami, która sama rozpływa się w ustach. Choć chleb wygląda tak samo jak pamiętają nasi dziadkowie, to tylko pozory - ten dzisiejszy jest znacznie gorszy. Mąki jest w nim mniej, a lekkie bochenki są napompowane powietrzem niczym balony!

Obraz
Źródło zdjęć: © Bogdan Hrywniak / newspix.pl | Bogdan Hrywniak / newspix.pl

– Nic dziwnego, że chleb jest coraz gorszy. W większości piekarni nastawionych na masową sprzedaż robi się go z gotowych mieszanek. Po dodaniu do nich wody i wymieszaniu wypieka się chleb, a raczej wyrób chlebopodobny – mówi Stanisław Marchlewski (63 l.) starej daty mistrz piekarski z Ostródy. – Dzięki temu udaje się obniżyć koszty.

Ci, którzy pamiętają dawny chleb, wiedzą, że bochenki były cięższe. Kiedyś miały masę ok. 0,6 - 0,7 kg. A teraz tej samej wielkości bochenki ważą zaledwie 0,3 - 0,4 kg. Dlaczego? Bo mają więcej powietrza, a mniej mąki! Chleb wyglądają jak z folderu – jest duży i złocisty. Ale po rozkrojeniu rozsypuje się. Polepszacze, użyte do jego produkcji, powodują rozrost ciasta nawet o 40 proc.

– Jednym ze sposobów obniżenia kosztów produkcji jest dążenie do uzyskiwania jak największej ilości sztuk pieczywa poprzez obniżenie masy jednostkowej gotowych wyrobów przy jednoczesnym zachowaniu ich dużej objętości – potwierdza prof. Katarzyna Majewska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. – Niektórzy producenci, ci reprezentujący koncerny piekarnicze lub piekarnie w marketach przez dodanie substancji utleniających, emulgatorów i preparatów enzymatycznych, robią chleb przy mniejszym zużyciu mąki.

- Niestety konsument jest pozostawiony samemu sobie, bo to wszystko dopuszcza prawo. Pracownicy Inspekcji Handlowej sprawdzają jedynie, czy podawana masa jest taka sama jak masa przy cenie w sklepie. – W Polsce nie ma obowiązku etykietowania świeżego pieczywa. Takie jest prawo – przyznaje Krystyna Procyk z Inspekcji Handlowej w Olsztynie.

Wybrane dla Ciebie

Zamknięcie granicy z Białorusią. Ci przedsiębiorcy mają z tym problem
Zamknięcie granicy z Białorusią. Ci przedsiębiorcy mają z tym problem
Setki milionów długów. Ogromny problem sezonowej gastronomii
Setki milionów długów. Ogromny problem sezonowej gastronomii
Senior wciąż nie daje znaku. Rodzina oskarża dom pomocy
Senior wciąż nie daje znaku. Rodzina oskarża dom pomocy
Przymrozki zdemolowały polskie sady. "Tanio nie będzie"
Przymrozki zdemolowały polskie sady. "Tanio nie będzie"
Takie ryby jechały do nas z Rosji. Natychmiastowa reakcja służb
Takie ryby jechały do nas z Rosji. Natychmiastowa reakcja służb
Padła "szóstka" w Lotto. Zwycięzca zdobył najwyższą wygraną w tym roku
Padła "szóstka" w Lotto. Zwycięzca zdobył najwyższą wygraną w tym roku
Nowy bon turystyczny. Startuje w Światowy Dzień Turystyki
Nowy bon turystyczny. Startuje w Światowy Dzień Turystyki
Idziesz po kredyt do banku? Oto jakie dokumenty musisz przygotować
Idziesz po kredyt do banku? Oto jakie dokumenty musisz przygotować
Niemcy muszą wybudować 71 takich elektrowni w 10 lat. Oto dlaczego
Niemcy muszą wybudować 71 takich elektrowni w 10 lat. Oto dlaczego
Postawiła całą policję w mieście na nogi. Oto ile będzie to kosztować
Postawiła całą policję w mieście na nogi. Oto ile będzie to kosztować
Oto koszt remontu w 2025 r. Ceny zbliżają się do kosztów zakupu
Oto koszt remontu w 2025 r. Ceny zbliżają się do kosztów zakupu
Śląskie huty dociśnięte do ściany. Tyle osób może pożegnać się z pracą
Śląskie huty dociśnięte do ściany. Tyle osób może pożegnać się z pracą