Cała prawda o chlebie: Mąki mniej, a bochny większe - jak się to robi?

Możemy zapomnieć o kromce z prawdziwego pieczywa, pachnącego zbożami, która sama rozpływa się w ustach. Choć chleb wygląda tak samo jak pamiętają nasi dziadkowie, to tylko pozory - ten dzisiejszy jest znacznie gorszy. Mąki jest w nim mniej, a lekkie bochenki są napompowane powietrzem niczym balony!

Obraz
Źródło zdjęć: © Bogdan Hrywniak / newspix.pl | Bogdan Hrywniak / newspix.pl

– Nic dziwnego, że chleb jest coraz gorszy. W większości piekarni nastawionych na masową sprzedaż robi się go z gotowych mieszanek. Po dodaniu do nich wody i wymieszaniu wypieka się chleb, a raczej wyrób chlebopodobny – mówi Stanisław Marchlewski (63 l.) starej daty mistrz piekarski z Ostródy. – Dzięki temu udaje się obniżyć koszty.

Ci, którzy pamiętają dawny chleb, wiedzą, że bochenki były cięższe. Kiedyś miały masę ok. 0,6 - 0,7 kg. A teraz tej samej wielkości bochenki ważą zaledwie 0,3 - 0,4 kg. Dlaczego? Bo mają więcej powietrza, a mniej mąki! Chleb wyglądają jak z folderu – jest duży i złocisty. Ale po rozkrojeniu rozsypuje się. Polepszacze, użyte do jego produkcji, powodują rozrost ciasta nawet o 40 proc.

– Jednym ze sposobów obniżenia kosztów produkcji jest dążenie do uzyskiwania jak największej ilości sztuk pieczywa poprzez obniżenie masy jednostkowej gotowych wyrobów przy jednoczesnym zachowaniu ich dużej objętości – potwierdza prof. Katarzyna Majewska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. – Niektórzy producenci, ci reprezentujący koncerny piekarnicze lub piekarnie w marketach przez dodanie substancji utleniających, emulgatorów i preparatów enzymatycznych, robią chleb przy mniejszym zużyciu mąki.

- Niestety konsument jest pozostawiony samemu sobie, bo to wszystko dopuszcza prawo. Pracownicy Inspekcji Handlowej sprawdzają jedynie, czy podawana masa jest taka sama jak masa przy cenie w sklepie. – W Polsce nie ma obowiązku etykietowania świeżego pieczywa. Takie jest prawo – przyznaje Krystyna Procyk z Inspekcji Handlowej w Olsztynie.

Wybrane dla Ciebie
Emerytury z Norwegii trafiają do Polaków. Tyle wynoszą co najmniej
Emerytury z Norwegii trafiają do Polaków. Tyle wynoszą co najmniej
Będzie dostawał 5 tys. zł przez 20 lat. Oto gdzie kupił kupon
Będzie dostawał 5 tys. zł przez 20 lat. Oto gdzie kupił kupon
Wyłączyli im ogrzewanie. Przez długi zarządcy marzną od tygodni
Wyłączyli im ogrzewanie. Przez długi zarządcy marzną od tygodni
To może być koniec segregacji śmieci. Wymyślili przełomową metodę
To może być koniec segregacji śmieci. Wymyślili przełomową metodę
Chcesz dostawać 8 tys. zł emerytury? Tyle musisz zarabiać
Chcesz dostawać 8 tys. zł emerytury? Tyle musisz zarabiać
Rolnicy rozpoczynają protesty. Zablokują drogi [MAPA UTRUDNIEŃ]
Rolnicy rozpoczynają protesty. Zablokują drogi [MAPA UTRUDNIEŃ]
Polacy rzucili się na grudniowe wyjazdy. Za noc płacą 730 zł
Polacy rzucili się na grudniowe wyjazdy. Za noc płacą 730 zł
Wystawili na sprzedaż zabytkową synagogę. Pomieści nawet 120 mieszkań
Wystawili na sprzedaż zabytkową synagogę. Pomieści nawet 120 mieszkań
Zarobili ponad 1 mld zł na wysyłce pomidorów do Polski. Skąd pochodzą?
Zarobili ponad 1 mld zł na wysyłce pomidorów do Polski. Skąd pochodzą?
Lidl uruchamia nowy format sklepu. Zakupy tylko przez kilka godzin
Lidl uruchamia nowy format sklepu. Zakupy tylko przez kilka godzin
Biedronka ma własnego Burgera Drwala. Ile kosztuje?
Biedronka ma własnego Burgera Drwala. Ile kosztuje?
Kontrolerzy jak policjanci. Rewolucyjna zmiana w Łodzi
Kontrolerzy jak policjanci. Rewolucyjna zmiana w Łodzi