Carrefour wycofuje ser. Wykryto w nim groźną bakterię

Carrefour wycofuje ze sklepów popularny francuski ser z mleka krowiego. W produkcie wykryto bowiem bakterię E. coli, która może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Klienci, którzy zakupili wadliwe partie sera, otrzymają zwrot pieniędzy.

Carrefour wycofuje ze sklepów francuski ser
Carrefour wycofuje ze sklepów francuski ser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. MAGL

Ostrzeżenie przed niebezpieczną żywnością pojawiło się na oficjalnej stronie internetowej sieci Carrefour. Sieć informuje, że stwierdzono "niezgodność mikrobiologiczną".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test majonezów. Oto jak poradzili sobie z nim Białostoczanie

Ser z bakterią E.Coli wycofany. Carrefour zwraca pieniądze

W komunikacie czytamy, że wadliwy okazał się produkt 1294706 RDF Ser Morbier AOP 250g. Na opakowaniu widnieje kod kreskowy 3560070892075, nr weterynaryjny zakładu FR 25 155 001 CE oraz termin przydatności do spożycia od 8 stycznia 2025 r. Carrefour wycofuje wszystkie partie tego francuskiego sera.

Wadliwy ser wycofany ze sklepów Carrefour
Wadliwy ser wycofany ze sklepów Carrefour© Screen | Carrefour

Dodatkowo sieć handlowa zaleca, aby konsumenci, którzy zakupili wadliwe partie produktu powstrzymały się od spożycia. Mogą je oddać w sklepie - po okazaniu paragonu otrzymają zwrot pieniędzy.

E. coli, wykryta w serze, to groźna bakteria, która może powodować zatrucie pokarmowe. Wśród objawów są m.in. biegunka, ból brzucha i wymioty, którym może towarzyszyć gorączka. Objawy mogą pojawić się w ciągu tygodnia od spożycia skażonych produktów.

Carrefour informuje, że w 5 do 8 proc. przypadkach może wystąpić niewydolność nerek, głównie u dzieci. Narażone są także kobiety w ciąży, osoby starsze oraz osoby z obniżoną odpornością.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów należy skontaktować się z lekarzem. Jeśli od spożycia produktu minie 15 dni i nie pojawią się niepokojące symptomy, to konsultacja nie jest konieczna.

GIS ostrzega przed skażonymi jajami i herbatami

Najczęściej ostrzeżenia przed niebezpiecznymi produktami publikuje Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Pod koniec stycznia pojawił się komunikat dotyczący wycofania produktu o nazwie "10 świeżych jaj", za który odpowiada Zakład Pakowania Jaj (A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa).

W jednej partii tego produktu (o numerze A3PL08121309 i datą spożycia 15.02.2025) wykryto bowiem Salmonellę. To groźna bakteria, która również może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Z kolei w połowie stycznia GIS ostrzegał przed trzema rodzajami herbatek ziołowych "Zielnik Polski". Produkty zostały wycofane ze sklepów z powodu wykrycia przekroczenia dopuszczalnych poziomów nadchloranów i alkaloidów pirolizydynowych.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)