Coca-Cola z błonnikiem i bez cukru. "Zdrowa" nowość amerykańskiego giganta w Japonii

Wprowadzenie nowego napoju na rynek japoński forma zapowiedziała na początku lutego. Japońskie władze przyznały Coca-Coli Plus status żywności funkcjonalnej (FOSHU - Foods for Specified Health Use).

Coca-Cola z błonnikiem i bez cukru. "Zdrowa" nowość amerykańskiego giganta w Japonii
Coca-Cola Company
Jacek Bereźnicki

07.05.2017 | aktual.: 07.05.2017 16:10

Coca-Cola nie tylko bez cukru, ale także z dodatkiem błonnika. W taki sposób producent słynnego napoju chce zachęcić do jego regularnego picia osoby, które obawiają się, że dotychczasowe rodzaje Coca-Coli były niezdrowe. Na razie Coca-Cola Plus dostępna jest tylko w Japonii.

Wprowadzenie nowego napoju na rynek japoński firma zapowiedziała na początku lutego. Japońskie władze przyznały Coca-Coli Plus status żywności funkcjonalnej (FOSHU - Foods for Specified Health Use), czyli takiej, której poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się psychologiczny lub fizjologiczny wpływ na ludzki organizm, np. obniża cholesterol czy wspomaga pracę jelit.

Napój ma zero kalorii, a w 470-ml butelce znajduje się 5 g niestrawnych dekstryn, źródła błonnika. Jak przekonuje firma, napój łączy "wspaniały smak Coca-Coli z korzyściami funkcjonalnymi". Coca-Cola Plus jest adresowana do osób powyżej 40. roku życia i jest przeznaczona do spożycia razem z posiłkami.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (53)