Coca-Cola z błonnikiem i bez cukru. "Zdrowa" nowość amerykańskiego giganta w Japonii
Wprowadzenie nowego napoju na rynek japoński forma zapowiedziała na początku lutego. Japońskie władze przyznały Coca-Coli Plus status żywności funkcjonalnej (FOSHU - Foods for Specified Health Use).
Wprowadzenie nowego napoju na rynek japoński firma zapowiedziała na początku lutego. Japońskie władze przyznały Coca-Coli Plus status żywności funkcjonalnej (FOSHU - Foods for Specified Health Use), czyli takiej, której poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się psychologiczny lub fizjologiczny wpływ na ludzki organizm, np. obniża cholesterol czy wspomaga pracę jelit.
Napój ma zero kalorii, a w 470-ml butelce znajduje się 5 g niestrawnych dekstryn, źródła błonnika. Jak przekonuje firma, napój łączy "wspaniały smak Coca-Coli z korzyściami funkcjonalnymi". Coca-Cola Plus jest adresowana do osób powyżej 40. roku życia i jest przeznaczona do spożycia razem z posiłkami.