Cysterna jak komputer
Artykuły spożywcze to towar wrażliwy ze względu na nietrwałość i krótki okres przydatności do spożycia. Przewożenie go wymaga specjalnego taboru i wyjątkowej troskliwości.
31.10.2008 | aktual.: 31.10.2008 12:36
Artykuły spożywcze to towar wrażliwy ze względu na nietrwałość i krótki okres przydatności do spożycia. Przewożenie go wymaga specjalnego taboru i wyjątkowej troskliwości.
W Polsce jest nadal bardzo duże rozdrobnienie usług transportowych: działa około 43 tys. firm transportowych i logistycznych, z czego tylko 1 proc. dysponuje flotą pojazdów większą niż 50 sztuk. Mimo to następuje poprawa zysku i rentowności firm o około 15 proc. rocznie, natomiast wzrost przewozów towarowych szacowany jest na ponad 5 proc. rocznie.
Wokół wielkich miast powstają centra dystrybucyjne, z których mniejszymi samochodami towary są rozwożone do sklepów i centrów handlowych. Z oferty transportu drobnicowego korzystają zarówno producenci żywności, jak i sieci handlowe.
_ Jedną z najczęściej wykonywanych przez nas usług jest dostawa z centrum dystrybucyjnego bezpośrednio do marketów w kontrolowanej temperaturze od +2 do +6 st. Celsjusza. Nie mniejszym powodzeniem cieszą się również usługi typu "door to door", tj. organizacja przewozów z zakładów producentów do odbiorców _ - mówi Tomasz Olenderek, dyrektor Fresh Logistics.
W Polsce cena wciąż jeszcze stanowi niezmiernie ważne kryterium przy wyborze operatora logistycznego. Z drugiej strony przedsiębiorstwa coraz częściej zwracają uwagę na terminowość i kompletność dostaw, niezawodność i pewność firmy, której zlecają usługi logistyczne. Coraz więcej producentów, importerów czy też eksporterów zauważa, że na jakość ich towarów bardzo duży wpływ mają procesy związane z transportem oraz magazynowaniem.
Jeśli wszystko przebiega prawidłowo - ich produkty zachowują odpowiednią jakość.
Bezpieczeństwo najważniejsze
Wiele norm unijnych wymaga od producentów wyrobów spożywczych zachowania pełnego nadzoru od momentu pozyskania surowca po jego zużycie. Regulują to m.in. ustawa o transporcie drogowym (Dz.U. z 2001 r. nr 125, poz. 1371), umowa ATP (Dz.U. z 1984 r. nr 49, poz. 254) i wymogi systemów jakościowych, np. HACCP.
_ Dla naszych klientów produkujących i dystrybuujących artykuły spożywcze realizujemy transport przede wszystkim cysternami spożywczymi i chłodniami _- informuje Adam Lechna, członek zarządu Grupy Equus odpowiadający za relacje z klientami. _ Przewóz artykułów spożywczych tymi rodzajami transportu gwarantuje spełnienie najważniejszego kryterium na rynku usług spożywczych - kryterium bezpieczeństwa. _
Nierdzewne i z filtrem
Tesco wymaga, by produkty były transportowane w samochodach chłodniczych z dwoma komorami i dwoma zakresami temperatur, np. +1 i +9 stopni. _ Chodzi o to, by produkty były zawsze w optymalnych dla siebie warunkach, to główny wymóg. Poza tym samochody muszą być białe i mieć napisy "Pracujemy dla Tesco" _- mówi Hubert Baranowski, specjalista odpowiedzialny w Tesco za transport i spedycję.
Przewożone artykuły spożywcze to nie tylko półtusze, skrzynie z owocami czy palety jogurtów. To także substancje płynne, np. mleko. _ Żeby sprostać wymaganiom rynku, naszym klientom oferujemy transport nowoczesnymi cysternami wyposażonymi w system WEBASTO, który podtrzymuje temperaturę w trakcie przewozu _- podkreśla Małgorzata Kukowska, prezes Transmleczu, firmy specjalizującej się w ramach Grupy Equus w spożywczym transporcie cysternowym.
Ściany cystern wykonane są ze stali nierdzewnej i izolują produkt od działania czynników zewnętrznych. Po zrealizowanej dostawie cysterna jest myta w certyfikowanych myjniach samochodowych i plombowana.
W przypadku artykułów, które prosto z transportu przeznaczone są do produkcji, stosujemy specjalne filtry spożywcze - objaśnia Małgorzata Kukowska. Cysterny są przeznaczone do poszczególnych rodzajów transportowanych artykułów. W przypadku transportu chłodniczego za utrzymanie określonej temperatury odpowiada agregat chłodniczy, który gwarantuje wewnątrz komory termicznej zakres temperatur od -30 do +30 st. C. Zamontowane rejestratory w każdym momencie mogą wygenerować wydruk z termografu potwierdzający wysokość temperatury wewnątrz chłodni.
Sytuacja na rynku transportowym jest coraz trudniejsza. Dziesięć lat temu stawka za 1 km wynosiła 130 proc. ceny litra benzyny. Dzisiaj jest to 60 proc. ceny litra paliwa. _ Jestem przekonany, że będzie następować konsolidacja tego rynku. Proces ten potrwa 4-5 lat. Wielu przewoźników już przeniosło się pod marki znanych i dużych firm. Wiedzą, że sami nie mają szans na przetrwanie _ - mówi Hubert Baranowski.
Rośnie świadomość klientów, zwłaszcza dotycząca jakości usług, jakości taboru. _ Wolimy zapłacić więcej i mieć pewność, że nasz towar jest wożony nowymi samochodami, spełniającymi wszystkie kryteria i normy, a to mogą zapewnić tylko duże przedsiębiorstwa _- mówi przedstawiciel Tesco.
Czego oczekują klienci
- Potencjał firmy transportowej i kompleksowa oferta
- Jakość oferowanych usług
- Cena
- Liczba samochodów i jakość
- Możliwość kombinacji różnych środków transportu - usługa "od drzwi do drzwi"
- Monitoring dostawy Roman Wieczorkiewicz