Trwa ładowanie...

Do Wietnamu i z powrotem. Droga pomidorów do zupki błyskawicznej

Czołowy gracz na krajowym rynku zupek chińskich wprowadził nowe produkty. Zupy Ammko mają łączyć polski smak z makaronem Vifona. Producent rozumie to dosłownie. Polskie warzywa wysyła do Wietnamu, gdzie pakuje się gotowe zupy, które następnie wracają do Polski.

Do Wietnamu i z powrotem. Droga pomidorów do zupki błyskawicznejŹródło: Tan-Viet, fot: materiały prasowe
d3i0c9e
d3i0c9e

Tan-Viet International S.A., do którego należy jedna trzecia polskiego rynku zupek błyskawicznych, przygotował dla klientów nową propozycję. Do zup Vifona, Kim Lan, Tao Tao i Vini dołączyła kolejna marka - Ammko.

Pod szyldem Ammko oferowane są zupy w tradycyjnych, polskich smakach w połączeniu z makaronem znanym z zup Vifona. Na razie do wyboru są barszcz czerwony, pomidorowa, rosół domowy i serowa z ziołami.

- Chcemy, by klienci, którzy lubią tradycyjne smaki i kochają makaron Vifona, nie musieli wybierać - mówi Wioleta Kucharska, szefowa marketingu Tan-Viet International S.A. Dodaje, że firma chce zdobyć część rynku zajmowaną przez konkurencję. - Biorąc pod uwagę, że makaron Vifona we wszystkich badaniach jest najlepiej oceniany w Polsce, to z pewnością nie wykorzystywaliśmy jego potencjału w obszarze tradycyjnych polskich smaków.

Tan-Viet oferował dotychczas zupy takie jak barszcz czy pomidorowa pod marką Kim Lan. Jednak, jak mówi Kucharska, wyniki marki nie są zadowalające z punktu widzenia strategii zorientowanej na rozwój.

d3i0c9e

- Zupki Kim Lan odniosły jedynie sukces lokalny na południu Polski - Kucharska wyjaśnia, że prawdopodobnie w wyniku pewnego dysonansu poznawczego: azjatycka nazwa i polskie zupy.

Do Wietnamu i z powrotem

Rozwiązaniem tego problemu ma być marka Ammko, która w żartobliwy sposób nawiązuje do nazwy posiłku. Producent reklamuje zupy hasłem "Mądrość ludowa i zupa gotowa" oraz zachwala, że są one "jak u mamy". Okazuje się jednak, że proces powstania takiej zupy jest dość skomplikowany, a niektóre jej składniki dwukrotnie wędrują przez niemal całą Eurazję.

Na stronie internetowej Ammko czytamy, że barszcz pochodzi z polskich buraków, a pomidorowa z polskich pomidorów. Z drugiej strony firma nie kryje, że zupy produkowane są w Wietnamie. Jak sprawdziliśmy, jedno i drugie jest prawdą.

Vifon wyjaśnia, że komponenty do produkcji zup Ammko kupowane są na polskim rynku, a następnie wysyłane do Wietnamu, skąd wracają razem z makaronem.

75 lat temu Jan Brzechwa w swoim słynnym wierszu zauważył, że większość warzyw i tak czeka koniec w zupie. Okazuje się, że dziś niektóre z nich mają okazję odbyć przedtem daleką podróż.

d3i0c9e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0c9e

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj