Duńczyk zmarł po zjedzeniu ryby z polskiej przetwórni. Ofiar zatrucia jest więcej
W wędzonych łososiach z polskiej wytwórni BK Salmon wykryto niebezpieczną bakterię Listerię. Służby sanitarne Danii donoszą o czterech przypadkach ciężkiego zatrucia. Jednego z pacjentów nie udało się uratować.
02.09.2017 | aktual.: 02.09.2017 12:08
O problemie poinformowała firma Dansk Supermarked Group, do której należą sieci Netto, Bilka, Føtex and Salling. Jak informuje portal wiadomościhandlowe.pl wszystko zaczęło się jeszcze w maju, kiedy duński odpowiednik naszego sanepidu wykrył pierwszy przypadek zatrucia bakterią Listeria monocytogenes.
W sierpniu ponownie u trzech Duńczyków wykryto groźną bakterię. Jeden z pacjentów zmarł, pozostali są w stanie, który lekarze określili jako bardzo ciężki. Późniejsza kontrola wykazała, że to właśnie w paczce z polskiej przetwórni była śmiertlenie niebezpieczna Listeria.
Tuż po tych doniesieniach DSG wycofała ze swoich sklepów wszystkie opakowania wędzonego łososia. Firma w oświadczeniu dla portalu Undercurrent wyjaśniła, że rzeczywiście chodzi o polskiego producenta - BK Salmon.
Jak informują duńskie media polska firma nie dostarczała swoich produktów do innych krajów skandynawskich, ale jeżeli chodzi o wędzonego łososia była jednym z głównych dostawców dla DSG.
Właściciel Netto poszukuje teraz innego dostawcy, który zapełniłby lukę w ofercie sieci należących do spółki. Jednoznacznie nie skreślono też polskiego dostawcy. Jak to ujęto - obie firmy wspólnie szukają wyjścia z tej trudnej sytuacji.
Przed kilkoma dniami francuska Meralliance, która również ma przetwórnie w Polsce, wycofała partie wędzonego łososia z sieci Carrefour. W tym przypadku powodem również było zagrożenie związane z możliwością zakażenia Listerią