FAMMU/FAPA: Eksport cukru spadł o 19,3% ilościowo i 9,2% wartościowo w I‑V
Warszawa, 16.08.2016 (ISBnews) - Eksport cukru z Polski spadł o 19,3% r/r do 157,5 tys. ton w okresie styczeń-maj 2016 r., a w ujęciu wartościowym - o 9,2% do 75 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa.
16.08.2016 | aktual.: 16.08.2016 10:23
Jednocześnie import cukru do Polski był o 141,7% większy i wyniósł 114,8 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 131,8% do 49,6 mln euro.
"Maj okazał się miesiącem, w którym głównie eksportowano cukier z kraju. Z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w tym miesiącu około 37 tys. ton, a importerzy sprowadzili około 5 tys. ton. Dlatego też wyraźnie poprawiło się dodatnie saldo" - czytamy w raporcie.
Rosnący eksport można wiązać z wysokimi cenami cukru na świecie, które są wynikiem deficytu na globalnym rynku cukru. Z kolei mniejszy import może sugerować, że krajowy rynek jest odpowiednio zaopatrzony; przywóz stał się też mniej opłacalny ze względu na rosnące ceny na giełdach, podano także.
"W okresie styczeń-maj 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem bardzo dynamicznie spadło o 58,5% do 25,4 mln ? i o 71,1% do 42,7 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim skutek spadającego eksportu i rosnącego importu" - czytamy w raporcie.
Głównym odbiorcą polskiego cukru były kraje unijne, gdzie trafiło 68% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 516 euro/t (+13,8% r/r), czyli po 2,25 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 393 euro/t (+6% r/r), czyli po 1,71 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów pozaunijnych Izrael, Gruzja Kazachstan i Algieria, podano także.
"Cukier sprowadzano po średnio 432 euro/t (-4,1% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po około 1,88 zł/kg. Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje spoza UE, skąd zakupiono 71% sprowadzonego cukru" - czytamy dalej.
(ISBnews)