Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Chociaż dla wielu ludzi segregowanie odpadów stało się codziennym nawykiem, niektórym wciąż przysparza trudności. Szczególnie problematyczne są puste opakowania po mięsie. Wyjaśniamy, jak prawidłowo je segregować.
Poprawne rozróżnianie rodzajów śmieci i umieszczanie ich we właściwych kontenerach to wciąż wyzwanie dla wielu osób. Świetnym przykładem tego są opakowania po artykułach mięsnych. Oto jak segregować te odpady.
Mięso kupowane w marketach najczęściej znajduje się w tackach pokrytych folią. Na stoiskach mięsnych często stosuje się zaś papier pergaminowy lub papier woskowany.
Styropianową tackę po mięsie należy umieszczać w pojemniku na metale i tworzywa sztuczne (żółtym). To samo dotyczy pochłaniacza, który umieszczany jest pod mięsem. Warto uprzednio usunąć większe resztki mięsa, które powinny trafić do pojemnika na odpady zmieszane (czarnego). Trzeba pamiętać, że resztek zwierzęcych nie wolno wrzucać do pojemnika na odpady BIO.
Odpady, takie jak zabrudzony papier, wrzucamy do pojemnika na odpady zmieszane (czarnego).
Gdzie wyrzucić pustą butelkę po oleju?
Segregacja butelek po oleju również może przysparzać kłopoty. Jeśli chodzi o olej spożywczy, to opróżnione butelki powinno się umieszczać w żółtym pojemniku na metale i tworzywa sztuczne. Nie musimy ich myć przed wyrzuceniem.
Natomiast puste pojemniki po olejach silnikowych nie powinny trafiać do żółtych pojemników. Nie można również wlewać resztek oleju do kanalizacji. Tego typu odpady należy przekazać do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK), gdzie zostaną właściwie zutylizowane.