Grupa Żywiec przejmuje Cieszyński Browar Zamkowy

Zarząd Grupy Żywiec rozpoczął procedurę włączenia Brackiego
Browaru Zamkowego w Cieszynie do Grupy Żywiec. Browar Zamkowy jest jednym z
niewielu w Europie, w którym fermentacja przebiega w otwartych kadziach, a
metoda dekokcyjnego zacierania słodu, gwarantuje wspaniałą, trwałą piwną
pianę.

Wizyta w pubie dla trzech Polaków skończyła się tragedią
Źródło zdjęć: © AFP | CARL DE SOUZA

W raporcie wysłanym w tej sprawie na Giełdę Papierów Wartościowych, na której jest notowana Grupa Żywiec napisano m.in.: "w dniu 21.01.2011 r. zarząd Grupy Żywiec SA postanowił podjąć stosowne działania mające na celu połączenie Grupy Żywiec SA (spółka przejmująca) z Brackim Browarem Zamkowym w Cieszynie Sp. z o.o. z siedzibą w Cieszynie (spółka przejmowana), która jest spółką zależną od Grupy Żywiec SA. Połączenie Spółek nastąpi w trybie Art. 492 §1 pkt. 1. KSH poprzez przeniesienie całego majątku spółki przejmowanej na spółkę przejmującą, która jest jedynym wspólnikiem spółki przejmowanej".

"Połączenie spółek jest kontynuacją rozpoczętego w roku 2008 procesu konsolidacji i sukcesywnego upraszczania struktury organizacyjnej Grupy Kapitałowej Żywiec SA Planowany termin połączenia spółek to pierwsza połowa br. Ostateczna decyzja zarządu w tej sprawie wymaga akceptacji rady nadzorczej Grupy Żywiec SA".

Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie i jego piwowarzy maja doświadczenie w warzeniu różnych styli piwnych: koźlaka (Bracki Koźlak Dubeltowy - Grand Champion 2009, belgijskie ale (Bracki Belgijskie Pale Ale- Grand Champion 2010), ale (Mastne), porter (Żywiec Porter) i lagery (Brackie).

Browar na wzgórzu zamkowym nad graniczna rzeka Olza w Cieszynie założyła rodzina Habsburgów w 1846 r. Dziesięć lat później ta sama rodzina zdecydowała o powstaniu Browaru w Żywcu.

Jest jednym z nielicznych browarów w Europie, w którym fermentacja przebiega w otwartych kadziach. Jest również jedynym z niewielu browarów na świecie stosującym metodę dekokcyjnego zacierania słodu, dzięki czemu uzyskuje wspaniałą, trwałą pianę w swoich piwach.

Znaczną część Browaru usytuowano pod ziemią. W podziemnych piwnicach Browaru panuje temperatura od 3-6 stopni. Piwo Brackie leżakuje tam ok. 30-40 dni, Żywiec Porter 60 nawet do 180 dni. Do tej pory Bracki Browar Zamkowy warzył piwa na licencji dla Grupy Żywiec.

Wybrane dla Ciebie
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy