Trwa ładowanie...

Grupa Żywiec przejmuje Cieszyński Browar Zamkowy

Zarząd Grupy Żywiec rozpoczął procedurę włączenia Brackiego
Browaru Zamkowego w Cieszynie do Grupy Żywiec. Browar Zamkowy jest jednym z
niewielu w Europie, w którym fermentacja przebiega w otwartych kadziach, a
metoda dekokcyjnego zacierania słodu, gwarantuje wspaniałą, trwałą piwną
pianę.

Grupa Żywiec przejmuje Cieszyński Browar ZamkowyŹródło: AFP, fot: CARL DE SOUZA
d35gcjj
d35gcjj

W raporcie wysłanym w tej sprawie na Giełdę Papierów Wartościowych, na której jest notowana Grupa Żywiec napisano m.in.: "w dniu 21.01.2011 r. zarząd Grupy Żywiec SA postanowił podjąć stosowne działania mające na celu połączenie Grupy Żywiec SA (spółka przejmująca) z Brackim Browarem Zamkowym w Cieszynie Sp. z o.o. z siedzibą w Cieszynie (spółka przejmowana), która jest spółką zależną od Grupy Żywiec SA. Połączenie Spółek nastąpi w trybie Art. 492 §1 pkt. 1. KSH poprzez przeniesienie całego majątku spółki przejmowanej na spółkę przejmującą, która jest jedynym wspólnikiem spółki przejmowanej".

"Połączenie spółek jest kontynuacją rozpoczętego w roku 2008 procesu konsolidacji i sukcesywnego upraszczania struktury organizacyjnej Grupy Kapitałowej Żywiec SA Planowany termin połączenia spółek to pierwsza połowa br. Ostateczna decyzja zarządu w tej sprawie wymaga akceptacji rady nadzorczej Grupy Żywiec SA".

Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie i jego piwowarzy maja doświadczenie w warzeniu różnych styli piwnych: koźlaka (Bracki Koźlak Dubeltowy - Grand Champion 2009, belgijskie ale (Bracki Belgijskie Pale Ale- Grand Champion 2010), ale (Mastne), porter (Żywiec Porter) i lagery (Brackie).

Browar na wzgórzu zamkowym nad graniczna rzeka Olza w Cieszynie założyła rodzina Habsburgów w 1846 r. Dziesięć lat później ta sama rodzina zdecydowała o powstaniu Browaru w Żywcu.

d35gcjj

Jest jednym z nielicznych browarów w Europie, w którym fermentacja przebiega w otwartych kadziach. Jest również jedynym z niewielu browarów na świecie stosującym metodę dekokcyjnego zacierania słodu, dzięki czemu uzyskuje wspaniałą, trwałą pianę w swoich piwach.

Znaczną część Browaru usytuowano pod ziemią. W podziemnych piwnicach Browaru panuje temperatura od 3-6 stopni. Piwo Brackie leżakuje tam ok. 30-40 dni, Żywiec Porter 60 nawet do 180 dni. Do tej pory Bracki Browar Zamkowy warzył piwa na licencji dla Grupy Żywiec.

d35gcjj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35gcjj

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj