IERiGŻ spodziewa się spadku produkcji mięs w II półroczu '08 i '09

14.10.Warszawa (PAP) - Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i
Gospodarki Żywnościowej przewidują, że w dalszej części tego roku
oraz w 2009 roku spadnie produkcja podstawowych...

14.10.Warszawa (PAP) - Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewidują, że w dalszej części tego roku oraz w 2009 roku spadnie produkcja podstawowych rodzajów mięsa.

"Ocenia się, że w 2008 roku produkcja wołowiny wzrośnie o 3 proc., wieprzowiny spadnie o 10 proc., a drobiu wzrośnie o 6 proc. W rezultacie produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca w wadze bitej ciepłej będzie mniejsza o 4 proc. niż w 2007 roku" - napisano w analizie rynku mięsa.

Z prognoz IERiGŻ wynika, że w II półroczu łączna produkcja obniży się o 6 proc., gdyż produkcja drobiu wzrośnie o 2 proc., a produkcja trzody będzie mniejsza niż w II półroczu 2007 roku o 12 proc., a w porównaniu z II półroczem 2006 roku o 15 proc.

"Przewiduje się że w 2009 roku wystąpi dalszy spadek produkcji trzody o ok. 3-5 proc. W I półroczu wyniesie on prawdopodobnie około 10 proc. w porównaniu z I półroczem 2008 roku i o 16 proc. w stosunku do I półrocza 2007 roku. Ocena II półrocza nie może jeszcze być jednoznaczna. Co prawda zakłada się, że produkcja trzody w tym okresie będzie już o 3 proc. większa niż w II półroczu 2008 roku, ale pod warunkiem dużego spadku cen zbóż w obrocie targowiskowym oraz cen pasz przemysłowych w okresie jesienno-zimowym i prognozowanego wzrostu cen skupu trzody w tym okresie" - napisano w raporcie.

Z ocen IERiGŻ wynika, że przy przewidywanym spadku produkcji trzody chlewnej w II półroczu 2008 roku, poziom cen detalicznych i spożycia wieprzowiny zależał będzie, podobnie jak w I półroczu, od salda obrotów zagranicznych wieprzowiną, a więc od kształtowania się cen wieprzowiny wyrażonych w euro, w Polsce i w Unii Europejskiej.

"Jeśli przeciętne ceny w Unii Europejskiej będą nadal niższe niż w Polsce, to import będzie rósł, a eksport malał. Mimo to stopa wzrostu cen detalicznych wieprzowiny na jesieni może być wyższa niż w czerwcu, a spadek spożycia wieprzowiny w II półroczu może być większy niż w I półroczu i wynieść około 1,5-2 kg/osobę" - napisano. (PAP)

map/ ana/

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów