IERiGŻ szacuje 8-10-proc. wzrost cen żywności

Według szacunków Instytutu Ekonomiki
Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ceny żywności na koniec 2008
roku wzrosną w ujęciu rocznym o 8-10 proc. - poinformował Andrzej Kowalski, dyrektor IERiGŻ.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Podkreślił jednak, że prognozy cen żywności obarczone są dużą niepewnością.

_ Nasze prognozy na razie się nie zmieniają, konsekwentnie mówimy, że ceny żywności w 2008 roku wzrosną o 8-10 proc. _ - powiedział PAP Andrzej Kowalski, dyrektor IERiGŻ.

Zgodnie z przewidywaniami Instytutu rosły będą ceny mięsa wieprzowego, spadnie cena mleka i przetworów mleczarskich, cukru i produktów cukierniczych, warzyw i jabłek.

_ Polska, podobnie jak jej główni partnerzy handlowi, jest w tzw. świńskim dołku. Z tego powodu ceny będą rosły _ - powiedział Kowalski.

_ Do września - października ubiegłego roku dynamicznie rosły ceny mleka, co wynikało z dużego "ssania" na rynkach światowych. Następnie ceny zaczęły spadać. Obecnie przełożyło się to na spadek cen skupu u rolników w Polsce _ - powiedział.

Szef IERiGŻ zwrócił uwagę na duży wzrost cen nawozów, wynikający głównie ze wzrostu cen surowców do ich produkcji oraz cen energii.

_ Jeżeli utrzymałyby się dzisiejsze ceny paliwa i energii, to koszt produkcji roślinnej, z samego wzrostu cen energii i nawozów, wzrośnie średnio o ok. 180 zł/ha. To musi rzutować na ceny _ - powiedział.

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA CENY ŻYWNOŚCI W POLSCE

Zdaniem Andrzeja Kowalskiego bezpośredni wpływ na szacunki cen żywności mają tendencje w gospodarce narodowej oraz związany ze wzrostem cen paliw i energii, wzrost kosztów produkcji rolnej.

|

Obraz
Obraz

_ Należy zwrócić uwagę na ogólne tendencje w gospodarce - wzrost dochodów i spadek bezrobocia, co w części przełożyło się na wzrost popytu na żywność _ - powiedział.

_ Pod uwagę należy brać również to, co się dzieje na świecie od strony kosztowej. Trzeba przyjąć, że cena surowca w produkcie żywnościowym, który kupujemy, wynosi ok. 30 proc. (jest to średnia ważona). Wzrost cen energii nie pozostaje bez znaczenia dla kosztów produkcji - energia, transport, lady chłodnicze itd. _ - dodał.

Zdaniem Kowalskiego wpływ na ceny detaliczne żywności mają również tendencje na ryku światowym - trudne do oszacowania w związku z tym, że rynek jest otwarty - oraz, do pewnego stopnia, spekulacje cenami surowców na giełdach światowych.

Maria Kozińska (PAP)

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Rewolucja zacznie się za dwa tygodnie. Oto co musisz wiedzieć
Rewolucja zacznie się za dwa tygodnie. Oto co musisz wiedzieć
Nawet 1500 zł kary. Tak może się skończyć jazda ciągnikiem po ulicy
Nawet 1500 zł kary. Tak może się skończyć jazda ciągnikiem po ulicy
Ranking ciągników. Oto najpopularniejsze marki w Polsce
Ranking ciągników. Oto najpopularniejsze marki w Polsce
Polacy donoszą na siebie coraz chętniej. Najczęściej niesłusznie
Polacy donoszą na siebie coraz chętniej. Najczęściej niesłusznie
Szukają miejsca na gigafabrykę za 600 mln euro. Na stole Polska
Szukają miejsca na gigafabrykę za 600 mln euro. Na stole Polska
Ceny opału przed przymrozkami. Tyle kosztuje metr drewna
Ceny opału przed przymrozkami. Tyle kosztuje metr drewna
Ceny papryki w połowie września. W hurcie i detalu
Ceny papryki w połowie września. W hurcie i detalu
Wciąż nowa funkcja mObywatela. Oto jak dodać dokument
Wciąż nowa funkcja mObywatela. Oto jak dodać dokument
Upadek historycznej mleczarni. Cała załoga zwolniona
Upadek historycznej mleczarni. Cała załoga zwolniona
Ruszają testy polskich wojskowych dronów. Na styku Mazur i Podlasia
Ruszają testy polskich wojskowych dronów. Na styku Mazur i Podlasia
Emerytura dla rolnika. Tyle wynosi dla osób z 25‑letnim stażem
Emerytura dla rolnika. Tyle wynosi dla osób z 25‑letnim stażem
Nie dostałeś czternastki? Mamy dla ciebie harmonogram
Nie dostałeś czternastki? Mamy dla ciebie harmonogram