Posiłki przygotowywane w więziennej kuchni muszą również uwzględniać wymogi religijne i kulturowe osadzonych. Oznacza to, że jeśli na terenie aresztu czy zakładu karnego przebywa więzień, deklarujący odmienną dietę właśnie z tych względów, Służba Więzienna musi uwzględnić jego preferencje.
I tak dla osadzonych wegetarian szykowane są posiłki bezmięsne, a dla innych wyznań religijnych przykładowo dania bez wieprzowiny. To znacznie podnosi koszt utrzymania, gdyż skomponowanie pełnowartościowego posiłku przy uwzględnieniu tego typu żądań, wymaga zazwyczaj wyższych nakładów.
I tak o ile przy diecie podstawowej minimalny koszt posiłków wynosi 4 zł, to już przy diecie lekkostrawnej - 4,8 zł, przy cukrzycowej - 5,7 zł, a przy diecie indywidualnej aż 5,8 zł, czyli aż o 44 proc. więcej niż przy diecie podstawowej.
Skąd ta różnica? Przykładowo przy diecie bezglutenowej koszt sprowadzania odpowiedniego pieczywa rośnie kilkukrotnie.
Jak zatem wygląda przykładowy jadłospis w więziennej stołówce?