Indeks cen żywności na świecie w styczniu wzrósł o 16 pkt. - FAO
03.02. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w styczniu 2011 r. wyniósł 231 pkt., wobec 215 pkt. w grudniu 2010 r. - podała na stronie internetowej Organizacja Narodów...
03.02. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w styczniu 2011 r. wyniósł 231 pkt., wobec 215 pkt. w grudniu 2010 r. - podała na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). Od początku 2010 roku wskaźnik wzrósł o 57 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.
Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 12 miesięcy.
miesiąc  żywność  mięsa   nabiał  zboża  tłuszcze  cukier
                                         i oleje
.
1/2010    179,8   140,5   202,0   170,3   168,8    375,5
2/2010    175,9   142,0   191,4   164,2   169,2    360,8
3/2010    168,3   144,7   187,4   157,8   174,8    264,8
4/2010    170,0   150,8   204,3   154,8   173,5    233,4
5/2010    169,5   151,7   209,2   155,1   170,4    215,7
6/2010    168,1   152,4   203,1   151,2   168,4    224,9
7/2010    172,5   151,0   197,8   163,3   174,4    247,4
8/2010    182,8   155,4   192,9   185,3   192,4    262,7
9/2010    194,0   153,4   198,4   208,3   197,6    318,1
10/2010   204,6   157,3   202,6   219,9   220,0    349,3
11/2010   212,5   160,4   207,8   223,3   243,3    373,4
12/2010   223,1   165,9   208,4   237,8   263,0    398,4
1/2011    230,7   165,9   221,3   244,8   277,7    420,2
(PAP)
fdu/ gor/