Kawa dobrem luksusowym? Producenci: nadchodzi potężny kryzys
Niemieckie Stowarzyszenie Kawy alarmuje, że już w przyszłym roku kawa może stać się towarem o ograniczonej dostępności. W sklepach mogą pojawić się braki, a ceny napoju poszybują w górę. Przyczyną mają być nowe regulacje unijne. Komisja Europejska nie podziela jednak obaw branży.
14.03.2024 14:40
- Zagraża nam niedostateczna podaż na rynku niemieckim i europejskim. Ceny dostępnej kawy znacznie wzrosną - twierdzi Niemieckie Stowarzyszenie Kawy.
Producenci winą za kryzys obarczają Unię Europejską. Wskazują, że do spadku ilości kawy dostępnej na rynku, przyczyni się rozporządzenie eliminujące zużycie produktów pochodzących z łańcuchów dostaw związanych z wylesianiem lub degradacją lasów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polak stworzył potęgę - Panattoni to największy deweloper przemysłowy w Europie - Biznes Klasa #21
Przepisy mają wejść w życie jeszcze w tym roku. Producenci zostaną zobowiązani do złożenia oświadczeń, mówiących że w związku z pozyskiwaniem ziaren kawy, nie wycięto żadnego lasu. Nowe prawo obejmuje również inne surowce takie jak kakao, olej palmowy, czy soję, a także produkty wtórne, np. czekoladę i meble. Firmy będą musiały przyjrzeć się też legalności upraw, z których owoców korzystają.
- W tym celu, przedsiębiorstwa będą zobowiązane do gromadzenia dokładnych danych geograficznych na temat gruntów rolnych, na których uprawiane towary wprowadzane do obrotu. Wymogi będą dotyczyć towarów wprowadzanych na rynek w UE lub eksportowanych z tego rynku - pisze PwC.
Branża: nie jesteśmy gotowi
Zdaniem Stowarzyszenia wymogi rozporządzenia spełnia obecnie tylko 20 proc. rolników. Kary za niedopełnienie obowiązków wynoszą tymczasem co najmniej 4 proc. rocznego obrotu firmy. Branża apeluje o odroczenie momentu wejścia nowych przepisów w życie.
W odpowiedzi na pytania Niemieckiej Agencji Prasowej Komisja Europejska napisała, że nie widzi zagrożenia podwyżką cen żywności.
Ceny czekolady pójdą w górę?
Wspomniane rozporządzenie może także doprowadzić do wzrostu cen kakao, a w konsekwencji - wyższych cen słodyczy. Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco, mówił, że wzrost kosztów pozyskania kakao będzie wynikał z dodatkowych kosztów certyfikacji oraz ograniczenia rozwoju plantacji kakaowców, a za tym zasobów ziarna i produktów kakaowych, które będą mogły zostać dostarczone do krajów UE.
Drugą regulacją, która prawdopodobnie podniesie ceny kakao, jest rozporządzenie w sprawie zakazu produktów wytwarzanych z wykorzystaniem pracy przymusowej (EUFLR). Dokument jest na etapie projektu, producenci spodziewają, że zostanie wdrożony jeszcze w tym roku.
- Dodatkowo kakao przechowywane w magazynach UE jest zagrożone i może być podane zniszczeniu wg nowego prawa UE - podkreśla ekspert.