Klopsiki w IKEA przejdą lifting. Rośliny zamiast mięsa
Alternatywne źródła białka mają - zamiast mięsa - wykorzystywać kucharze, przygotowujący kultowe klopsiki, serwowane w sklepach IKEA. Uspokajamy jednak, klasyczne klopsy mięsne z oferty nie znikną.
Jak informuje portal dlahandlu.pl, IKEA chce wprowadzić do oferty nowe klopsiki, które są jednym z symboli szwedzkiej sieci na całym świecie.
- Dostrzegamy, że klienci coraz częściej oczekują możliwości wyboru bardziej zrównoważonych produktów spożywczych i chcemy sprostać temu zapotrzebowaniu - mówi cytowany przez portal Michael La Cour, dyrektor IKEA Food Servies.
Tym razem zamiast białka pochodzenia zwierzęcego do przygotowania klopsów mają być wykorzystywane inne źródła - te roślinne.
Obejrzyj: IKEA w Polsce. Nowy koncept. Jedyny taki na świecie
- Nowe klopsiki roślinne będą kolejnym członkiem rodziny klopsików IKEA, po klopsikach mięsnych, warzywnych, drobiowych i łososiowych - wyjaśna Paulina Nesteruk, menedżer ds. komunikacji zewnętrznej w IKEA Retail w Polsce.
- Polacy bardzo chętnie sięgają po roślinne wersje naszych produktów, o czym świadczy popularność warzywnych klopsów i wprowadzonego do oferty w zeszłym roku wege hot doga - dodaje.
Na nowy rodzaj klopsów trzeba będzie jednak poczekać. Pierwsze testy zaplanowano na luty 2020 roku, a docelowo do oferty wejdą one między wrześniem 2020 a sierpniem 2021 roku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl