Trwa ładowanie...

Klopsiki w IKEA przejdą lifting. Rośliny zamiast mięsa

Alternatywne źródła białka mają - zamiast mięsa - wykorzystywać kucharze, przygotowujący kultowe klopsiki, serwowane w sklepach IKEA. Uspokajamy jednak, klasyczne klopsy mięsne z oferty nie znikną.

Klopsiki w IKEA przejdą lifting. Rośliny zamiast mięsaŹródło: East News, fot: AFP/EAST NEWS
d1vssg5
d1vssg5

Jak informuje portal dlahandlu.pl, IKEA chce wprowadzić do oferty nowe klopsiki, które są jednym z symboli szwedzkiej sieci na całym świecie.

- Dostrzegamy, że klienci coraz częściej oczekują możliwości wyboru bardziej zrównoważonych produktów spożywczych i chcemy sprostać temu zapotrzebowaniu - mówi cytowany przez portal Michael La Cour, dyrektor IKEA Food Servies.

Tym razem zamiast białka pochodzenia zwierzęcego do przygotowania klopsów mają być wykorzystywane inne źródła - te roślinne.

Obejrzyj: IKEA w Polsce. Nowy koncept. Jedyny taki na świecie

- Nowe klopsiki roślinne będą kolejnym członkiem rodziny klopsików IKEA, po klopsikach mięsnych, warzywnych, drobiowych i łososiowych - wyjaśna Paulina Nesteruk, menedżer ds. komunikacji zewnętrznej w IKEA Retail w Polsce.

- Polacy bardzo chętnie sięgają po roślinne wersje naszych produktów, o czym świadczy popularność warzywnych klopsów i wprowadzonego do oferty w zeszłym roku wege hot doga - dodaje.

Na nowy rodzaj klopsów trzeba będzie jednak poczekać. Pierwsze testy zaplanowano na luty 2020 roku, a docelowo do oferty wejdą one między wrześniem 2020 a sierpniem 2021 roku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1vssg5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1vssg5