Kolory mają znaczenie i to duże. Tajemnice gąbek do mycia
Gąbka do zmywania naczyń to przedmiot, który zazwyczaj znajduje się w każdym gospodarstwie domowym. Niemniej jednak często zdarza się, że podczas zakupów sięgamy po pierwszą lepszą, przekonani, że wszystkie są takie same i spełnią swoje podstawowe zadanie.
Według informacji serwisu o2.pl, gąbki do mycia naczyń występują w różnych kolorach, a każdy z nich ma odmienne zastosowanie. Niestety często pomijamy tę kwestię, co może prowadzić do uszkodzenia naczyń.
Kilka kolorów. Każdy ma znaczenie
Jak podaje o2.pl, „Kolorystyka gąbek do zmywania naczyń jest zróżnicowana i każdy kolor odpowiada innemu typowi mycia – intensywnemu lub delikatnemu”. Zielona gąbka, najsztywniejsza z dostępnych, idealnie usuwa mocne zabrudzenia, ale trzeba jej używać ostrożnie, gdyż może porysować delikatne powierzchnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile zaoszczędzisz w 2025 roku? Sonda o trendzie No Buy
Kolejną w hierarchii twardości jest gąbka czerwona. Jest delikatniejsza dla naczyń niż zielona i mniej prawdopodobne, że zarysuje powierzchnię. Niemniej jednak, dla kieliszków i porcelany, zalecane są jeszcze delikatniejsze gąbki.
W takim przypadku najlepiej sprawdzą się gąbki do mycia naczyń w kolorze żółtym i niebieskim. Żółta gąbka doskonale poradzi sobie ze szklankami i kieliszkami do wina, natomiast niebieska, uważana za najdelikatniejszą ze wszystkich, poradzi sobie z porcelaną i - co ważne - patelniami czy brytfankami. Często zdarza się, że to właśnie te naczynia są mocno szorowane, co prowadzi do zniszczenia ich powierzchni. Niestety, skraca to ich żywotność – podsumowuje o2.pl.