Kolory mają znaczenie i to duże. Tajemnice gąbek do mycia
Gąbka do zmywania naczyń to przedmiot, który zazwyczaj znajduje się w każdym gospodarstwie domowym. Niemniej jednak często zdarza się, że podczas zakupów sięgamy po pierwszą lepszą, przekonani, że wszystkie są takie same i spełnią swoje podstawowe zadanie.
Według informacji serwisu o2.pl, gąbki do mycia naczyń występują w różnych kolorach, a każdy z nich ma odmienne zastosowanie. Niestety często pomijamy tę kwestię, co może prowadzić do uszkodzenia naczyń.
Kilka kolorów. Każdy ma znaczenie
Jak podaje o2.pl, „Kolorystyka gąbek do zmywania naczyń jest zróżnicowana i każdy kolor odpowiada innemu typowi mycia – intensywnemu lub delikatnemu”. Zielona gąbka, najsztywniejsza z dostępnych, idealnie usuwa mocne zabrudzenia, ale trzeba jej używać ostrożnie, gdyż może porysować delikatne powierzchnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te szybkie pulpeciki posmakują każdemu. Nie oprze się nawet największy niejadek
Kolejną w hierarchii twardości jest gąbka czerwona. Jest delikatniejsza dla naczyń niż zielona i mniej prawdopodobne, że zarysuje powierzchnię. Niemniej jednak, dla kieliszków i porcelany, zalecane są jeszcze delikatniejsze gąbki.
W takim przypadku najlepiej sprawdzą się gąbki do mycia naczyń w kolorze żółtym i niebieskim. Żółta gąbka doskonale poradzi sobie ze szklankami i kieliszkami do wina, natomiast niebieska, uważana za najdelikatniejszą ze wszystkich, poradzi sobie z porcelaną i - co ważne - patelniami czy brytfankami. Często zdarza się, że to właśnie te naczynia są mocno szorowane, co prowadzi do zniszczenia ich powierzchni. Niestety, skraca to ich żywotność – podsumowuje o2.pl.