Książulo zachwycił się jarmarkiem. "Najlepszy w Polsce"
Twórcy internetowi intensywnie zwiedzają jarmarki świąteczne w Polsce. Wiele opinii na temat ich jakości jest bardzo krytyczna, ale zdarzają się wyjątki. Książulo odwiedził w połowie grudnia jarmark w Rzeszowie i wyszedł zachwycony. - Najlepszy jarmark w Polsce - podsumował.
Książulo wrzucił nagranie swojej wizyty na jarmarku świątecznym w Rzeszowie 28 grudnia. Tuż po przyjściu popularny youtuber, recenzujący na co dzień polskie kebaby, wydawał się zawiedziony małym rozmachem imprezy. - Biednie to wygląda. To jest cały jarmark? - zastanawiał się na głos twórca.
Niekorzystne wrażenie szybko jednak zaczęło się zacierać. Książulo zauważył, że ceny są niższe, niż na innych jarmarkach świątecznych, które odwiedzał w tym roku. Przykład? Grzane wino, które, według obserwacji youtubera, jest o złotówkę tańsze niż w Opolu czy Berlinie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprzedawczyni na jarmarku skradła moje serce
Youtuber testował także m.in. oscypki z żurawiną, cebularza, kanapkę ze smalcem, żurek, pierogi ruskie, szaszłyka i gofra z frużeliną i bitą śmietaną. Z jakości wielu z produktów był zadowolony. Podobnie jak z obsługi.
"Słuchajcie, jarmark w Rzeszowie, jako ostatni jarmark w tym roku, naprawdę odczarował mi jarmarki. Myślałem, że już nie będę chciał na nie jeździć w przyszłym roku, ale jak widać, da się to zrobić fajnie" - zachwalał rzeszowskie wydarzenie Książulo.
"Niektóre rzeczy były wyśmienite (...) Rzeszów najlepszy jarmark w Polsce" - podsumował youtuber. Świąteczne miasteczko w Rzeszowie będzie czynne do 6 stycznia 2025 r.
Relacje z jarmarków świątecznych
W tym roku redakcja WP Finanse odwiedziła jarmarki świąteczne w Warszawie i Olsztynie. W tym drugim mieście za kiełbasę z grilla zapłacimy około 20 zł, chleb ze smalcem kupimy za około 15 zł, a porcję bigosu z chlebem również dostaniemy za około 20 zł. Porcje też nie odbiegają od standardów. Za słoik bigosu musimy zapłacić na jednym ze stoisk 48 zł, a czerwony barszcz w słoiku to wydatek 36 zł. Pierogi kosztują od kilkunastu do ponad 20 zł.
W stolicy, na stoisku restauracji należącej do Magdy Gessler, ceny kształtowały się natomiast następująco:
- barszcz czerwony w kubku - 17 zł,
- podsmażanego pieroga z kapustą i grzybami - 10 zł,
- bigos staropolski z mięsem i grzybami na czerwonym winie - 25 zł,
- gulasz cielęcy lekko pikantny - 30 zł,
- kiełbasę serwowaną z tartym chrzanem i musztardą - 25 zł,
- kiełbaski białe - 25 zł.