Wycofują ze sklepów kilkanaście batonów. Mogą być szkodliwe
Główny Inspektorat Farmaceutyczny (GIF) ostrzega przed niebezpieczną żywnością. Jak informuje, w sklepach pojawiło się kilkanaście batonów, które mogą wywoływać alergię. Obecnie trwa proces wycofywania wadliwych produktów.
O wycofywaniu wadliwych produktów GIS został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy jajek na Wielkanoc zabraknie? Sprzedawcy: "Już brakuje"
Kilkanaście partii batonów znika ze sklepów. Zawierają alergen
W oficjalnym komunikacie GIF informuje, że firma BioTechUSA Kft. zdecydowała się na usunięcie ze sklepów określonych partii bezglutenowych batonów proteinowych. Powodem jest stwierdzenie obecności glutenu (>20 mg/kg).
W związku z tym ze sklepów znikają batony o różnych smakach i różnej gramaturze:
- protein Bar (70g) pisztácia, numer partii: 1284729, data minimalnej trwałości: 10.01.2026,
- protein Bar (70 g) banana, numer partii 1281206, data minimalnej trwałości: 10.01.2026,
- choco Pro (50 g) double chocolate, numer partii: 1287587, data minimalnej trwałości: 27.01.2026,
- protein Dessert Bar (50 g) Crunchy Caramel, numer partii: 1287588, data minimalnej trwałości: 27.01.2026,
- protein Dessert Bar (50 g) Black Biscuit, numer partii: 1287589, data minimalnej trwałości: 23.01.2026,
- choco Pro (50 g) double chocolate, numer partii: 1289075, data minimalnej trwałości: 28.02.2026,
- protein Dessert Bar (50 g) Coconut Dream, numer partii: 1287583, data minimalnej trwałości: 21.02.2026,
- choco Pro (50 g) salted caramel, numer partii: 1281203, data minimalnej trwałości: 21.02.2026,
- protein Bar (70 g) double chocolate, numer partii: 1287586, data minimalnej trwałości: 23.01.2026,
- protein Dessert Bar (50 g) Triple Chocolate, numer partii: 1286616, data minimalnej trwałości: 28.02.2026,
- protein Bar (70g) salted caramel, numer partii: 1289078, data minimalnej trwałości: 12.03.2026,
- protein Bar (70g) banana, numer partii: 1289079, data minimalnej trwałości: 12.03.2026,
- protein Bar (70g) coconut-vanilla (16/box), numer partii: 1290265, data minimalnej trwałości: 05.03.2026.
"Osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinny spożywać produktów z partii określonych w komunikacie" - podkreśla GIS. Wszystko dlatego, że wadliwe batony mogą wywołać u nich reakcje alergiczne.
Poza tym organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.
GIS ostrzega przed mąką i miodem
Niedawno GIS ostrzegał też przed innymi produktami, które mogą być groźne dla zdrowia. Były to trzy partie miodu w słoikach oraz dwie partie mąki pszennej.
W mące wykryto bakterię Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC). Z kolei w miodzie stwierdzono obecność sulfonamidów. Spożycie go przez osoby uczulone może wywołać reakcję alergiczną.