WAŻNE
TERAZ

Przedwczesny koniec meczu Świątek w Pekinie. Rywalka zrezygnowała z gry

Mają dość przesiadywania przy stolikach. Wprowadzili limity w Austrii

W Austrii coraz więcej restauracji wprowadza limity czasowe dla gości, aby uniknąć blokowania miejsc przez długie przesiadywanie. Rozwiązanie to zyskuje na popularności m.in. w Salzburgu z uwagi na rozpoczynający się sezon festiwalowy.

Austriackie restauracje wprowadziły limity czasowe dla klientówAustriackie restauracje wprowadziły limity czasowe dla klientów
Źródło zdjęć: © Getty Images | zdj. ilustracyjne
Maria Glinka
oprac.  Maria Glinka

Wprowadzenie limitów czasowych w restauracjach w Salzburgu to krok, który ma na celu poprawę jakości obsługi i efektywne zarządzanie miejscami w lokalach, szczególnie w okresach wzmożonego ruchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzieci oszalały na punkcie tego napoju. O co chodzi z Wojankiem?

Limit czasowy na stolik w restauracjach w Austrii

W poprzednich latach zdarzało się, że goście przesiadywali w restauracjach w Austrii zbyt długo, co prowadziło do opóźnień dla kolejnych rezerwacji. W skrajnych przypadkach nowi klienci musieli czekać nawet kilkadziesiąt minut na wolny stolik.

W związku z tym, jak podaje PAP, w tym roku coraz więcej restauracji w Salzburgu decyduje się na wprowadzenie limitów czasowych dla swoich gości. Dwie godziny to standardowy czas, jaki klienci mogą spędzić przy stoliku. Decyzja ta jest odpowiedzią na problemy z dostępnością miejsc w sezonie festiwalowym.

Aby uniknąć nieporozumień, restauratorzy wprowadzili domyślny limit czasu przy rezerwacjach online. Klienci mogą jednak zaznaczyć chęć przedłużenia pobytu, co pozwala na elastyczność w planowaniu wizyt.

Klienci są wyrozumiali

Elisabeth Gruber, właścicielka jednej z restauracji, podkreśla, że goście rozumieją tę decyzję. - Zasadniczo, właściciel musi po prostu zarabiać. Są okresy, kiedy jest tłoczno, a są okresy, kiedy ruch jest mniejszy - zwróciła uwagę w rozmowie z telewizją ORF.

Jak przyznała, najważniejszy jest komfort klientów, którzy mogą być pewni, że ich stolik będzie gotowy na czas. Jej zdaniem to rozwiązanie pozwala na lepsze zarządzanie rezerwacjami i zwiększa satysfakcję gości.

Opłata za dodatkowe talerze w Szklarskiej Porębie

W myśl nowej reguły, jeśli klient dzieli jedno zamówione danie i prosi o kolejne nakrycia to restauracja dolicza 15zł opłaty serwisowej za każdy dodatkowy talerz lub komplet sztućców.

Internauci zarzucili właścicielom pazerność. Z kolei restauratorzy podkreślali konieczność pokrycia rosnących kosztów działalności.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata