Mają dość przesiadywania przy stolikach. Wprowadzili limity w Austrii

W Austrii coraz więcej restauracji wprowadza limity czasowe dla gości, aby uniknąć blokowania miejsc przez długie przesiadywanie. Rozwiązanie to zyskuje na popularności m.in. w Salzburgu z uwagi na rozpoczynający się sezon festiwalowy.

Austriackie restauracje wprowadziły limity czasowe dla klientówAustriackie restauracje wprowadziły limity czasowe dla klientów
Źródło zdjęć: © Getty Images | zdj. ilustracyjne
Maria Glinka
oprac.  Maria Glinka

Wprowadzenie limitów czasowych w restauracjach w Salzburgu to krok, który ma na celu poprawę jakości obsługi i efektywne zarządzanie miejscami w lokalach, szczególnie w okresach wzmożonego ruchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzieci oszalały na punkcie tego napoju. O co chodzi z Wojankiem?

Limit czasowy na stolik w restauracjach w Austrii

W poprzednich latach zdarzało się, że goście przesiadywali w restauracjach w Austrii zbyt długo, co prowadziło do opóźnień dla kolejnych rezerwacji. W skrajnych przypadkach nowi klienci musieli czekać nawet kilkadziesiąt minut na wolny stolik.

W związku z tym, jak podaje PAP, w tym roku coraz więcej restauracji w Salzburgu decyduje się na wprowadzenie limitów czasowych dla swoich gości. Dwie godziny to standardowy czas, jaki klienci mogą spędzić przy stoliku. Decyzja ta jest odpowiedzią na problemy z dostępnością miejsc w sezonie festiwalowym.

Aby uniknąć nieporozumień, restauratorzy wprowadzili domyślny limit czasu przy rezerwacjach online. Klienci mogą jednak zaznaczyć chęć przedłużenia pobytu, co pozwala na elastyczność w planowaniu wizyt.

Klienci są wyrozumiali

Elisabeth Gruber, właścicielka jednej z restauracji, podkreśla, że goście rozumieją tę decyzję. - Zasadniczo, właściciel musi po prostu zarabiać. Są okresy, kiedy jest tłoczno, a są okresy, kiedy ruch jest mniejszy - zwróciła uwagę w rozmowie z telewizją ORF.

Jak przyznała, najważniejszy jest komfort klientów, którzy mogą być pewni, że ich stolik będzie gotowy na czas. Jej zdaniem to rozwiązanie pozwala na lepsze zarządzanie rezerwacjami i zwiększa satysfakcję gości.

Opłata za dodatkowe talerze w Szklarskiej Porębie

W myśl nowej reguły, jeśli klient dzieli jedno zamówione danie i prosi o kolejne nakrycia to restauracja dolicza 15zł opłaty serwisowej za każdy dodatkowy talerz lub komplet sztućców.

Internauci zarzucili właścicielom pazerność. Z kolei restauratorzy podkreślali konieczność pokrycia rosnących kosztów działalności.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów