Mają dość przesiadywania przy stolikach. Wprowadzili limity w Austrii

W Austrii coraz więcej restauracji wprowadza limity czasowe dla gości, aby uniknąć blokowania miejsc przez długie przesiadywanie. Rozwiązanie to zyskuje na popularności m.in. w Salzburgu z uwagi na rozpoczynający się sezon festiwalowy.

Austriackie restauracje wprowadziły limity czasowe dla klientówAustriackie restauracje wprowadziły limity czasowe dla klientów
Źródło zdjęć: © Getty Images | zdj. ilustracyjne
Maria Glinka
oprac.  Maria Glinka

Wprowadzenie limitów czasowych w restauracjach w Salzburgu to krok, który ma na celu poprawę jakości obsługi i efektywne zarządzanie miejscami w lokalach, szczególnie w okresach wzmożonego ruchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzieci oszalały na punkcie tego napoju. O co chodzi z Wojankiem?

Limit czasowy na stolik w restauracjach w Austrii

W poprzednich latach zdarzało się, że goście przesiadywali w restauracjach w Austrii zbyt długo, co prowadziło do opóźnień dla kolejnych rezerwacji. W skrajnych przypadkach nowi klienci musieli czekać nawet kilkadziesiąt minut na wolny stolik.

W związku z tym, jak podaje PAP, w tym roku coraz więcej restauracji w Salzburgu decyduje się na wprowadzenie limitów czasowych dla swoich gości. Dwie godziny to standardowy czas, jaki klienci mogą spędzić przy stoliku. Decyzja ta jest odpowiedzią na problemy z dostępnością miejsc w sezonie festiwalowym.

Aby uniknąć nieporozumień, restauratorzy wprowadzili domyślny limit czasu przy rezerwacjach online. Klienci mogą jednak zaznaczyć chęć przedłużenia pobytu, co pozwala na elastyczność w planowaniu wizyt.

Klienci są wyrozumiali

Elisabeth Gruber, właścicielka jednej z restauracji, podkreśla, że goście rozumieją tę decyzję. - Zasadniczo, właściciel musi po prostu zarabiać. Są okresy, kiedy jest tłoczno, a są okresy, kiedy ruch jest mniejszy - zwróciła uwagę w rozmowie z telewizją ORF.

Jak przyznała, najważniejszy jest komfort klientów, którzy mogą być pewni, że ich stolik będzie gotowy na czas. Jej zdaniem to rozwiązanie pozwala na lepsze zarządzanie rezerwacjami i zwiększa satysfakcję gości.

Opłata za dodatkowe talerze w Szklarskiej Porębie

W myśl nowej reguły, jeśli klient dzieli jedno zamówione danie i prosi o kolejne nakrycia to restauracja dolicza 15zł opłaty serwisowej za każdy dodatkowy talerz lub komplet sztućców.

Internauci zarzucili właścicielom pazerność. Z kolei restauratorzy podkreślali konieczność pokrycia rosnących kosztów działalności.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Pożyczyłeś pieniądze rodzinie? Tego terminu musisz pilnować
Pożyczyłeś pieniądze rodzinie? Tego terminu musisz pilnować
Rolnicy od rana blokują drogę. "Grzęźniemy w bagnie"
Rolnicy od rana blokują drogę. "Grzęźniemy w bagnie"
Szukają Polaków do pracy w Niemczech. Płacą 3 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy w Niemczech. Płacą 3 tys. zł tygodniowo
Ważny komunikat Biedronki. Od 2 grudnia zmiany w aplikacji
Ważny komunikat Biedronki. Od 2 grudnia zmiany w aplikacji
W szufladach kurzą się cenne przedmioty. Są warte tysiące złotych
W szufladach kurzą się cenne przedmioty. Są warte tysiące złotych
Wigilia 2025. Kto spędzi ją w pracy? Jest kilka wyjątków
Wigilia 2025. Kto spędzi ją w pracy? Jest kilka wyjątków
Zima atakuje. Firmy mają 5 obowiązków. Inaczej nawet 30 tys. zł kary
Zima atakuje. Firmy mają 5 obowiązków. Inaczej nawet 30 tys. zł kary
Afera ws. mleka dla niemowląt. Wątpliwości budzi skład
Afera ws. mleka dla niemowląt. Wątpliwości budzi skład
Ostatnia szansa na dodatkowe 300 zł. ZUS kończy nabór wniosków
Ostatnia szansa na dodatkowe 300 zł. ZUS kończy nabór wniosków
Wyrok ws. przekrętu na owce w Gdańsku. Sąd skazał byłego urzędnika
Wyrok ws. przekrętu na owce w Gdańsku. Sąd skazał byłego urzędnika
Gigant zapowiada masowe zwolnienia. Tysiące osób stracą pracę
Gigant zapowiada masowe zwolnienia. Tysiące osób stracą pracę
Rząd chce przejąć Carrefoura w Polsce? Jest wniosek resortu
Rząd chce przejąć Carrefoura w Polsce? Jest wniosek resortu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯