Mapa polskiego chrzanu. Sprawdzamy, skąd przyjeżdża chrzan, który stawiacie na wielkanocnym stole

Łódź-Warszawa-Kielce. To prawdziwe polskie zagłębie chrzanowe. To właśnie tam powstaje większość przetworów, które w niedzielę postawimy na wielkanocnym stole. Z kolei na północy chrzanu praktycznie się nie produkuje.

Północna część Polski to biała plama, jeśli chodzi o produkcję najpopularniejszych chrzanów
Źródło zdjęć: © WP.PL | WP
Jakub Ceglarz
oprac.  Jakub Ceglarz

Biała kiełbasa i do niej chrzan? Mało kto nie zje takiej potrawy w nadchodzące święta. Oprócz żurku (tu również bez chrzanu się nie obejdzie) i faszerowanych jaj to przecież jeden z ważniejszych elementów na wielkanocnym stole. Postanowiliśmy sprawdzić, gdzie powstaje.

Oczywiście, kulinarni hobbyści powiedzą, że najlepiej korzeń chrzanu zetrzeć samemu. Że tak najzdrowiej, a i symbolika wielkanocna jest zachowana.

Przypomnijmy bowiem, że łzy napływające do oczu podczas tarcia chrzanu mają symbolizować smutek i gorycz męki Pańskiej w Wielki Piątek. M.in. dlatego korzeń obok jajka, soli czy baranka często znajduje się w koszyczku do poświęcenia.

Obejrzyj także: Z jajkami nie można przesadzić. Dietetyk wyjaśnia zasady

Ale nie ma się co oszukiwać, że w większości polskich domów nikt chrzanu raczej nie trze. Prędzej idzie do hipermarketu albo pobliskiego dyskontu. A słoików z przetworzonym warzywem na sklepowych półkach nie brakuje. Szczególnie przed świętami.

A Wy jaki chrzan lubicie najbardziej? A może jednak trzecie go sami? Wysyłajcie nam informacje przez dziejesie.wp.pl.

Szybki rzut oka na jeden z regałów w jednym z wrocławskich marketów wystarczy, by znaleźć na nim dziesiątki rodzajów. Jest chrzan delikatesowy, tradycyjny, śmietankowy, po łowicku, z żurawiną, jabłkowy, kasztelański, luksusowy czy po prostu tradycyjny - tarty.

Ile kosztuje chrzan? To zależy, ile w nim... chrzanu

Cena? Około 4-5 zł za słoik. Ale poszczególne produkty często różnią się składem. W skrócie - im więcej chrzanu w chrzanie, tym więcej trzeba zapłacić. A pod tym względem różnice są wbrew pozorom całkiem spore.

Rekordziści pod tym względem mają zawartość tego składnika na poziomie 75 czy nawet 80 proc. Do tego trochę cukru, wody, oleju i soli. Czasami sok z cytryny lub kwasek cytrynowy oraz ocet. Miejsca na zagęszczacze czy utrwalacze smaku pozostaje więc niewiele. I za to trzeba zapłacić.

Na drugim biegunie są jednak produkty znacznie tańsze, w których chrzanu jest znacznie mniej. Weźmy na przykład smakowe. W przypadku chrzanu cytrynowego, z żurawiną czy śmietankowego zawartość głównego składnika osiąga zaledwie 35 procent. Reszta to "wypełniacze".

Chrzanowe centrum Polski

Ale nie o składzie chrzanu tutaj mowa. Sprawdzamy, gdzie produkowane są konkretne marki.

Okazuje się, że prawdziwym zagłębiem chrzanowym w Polsce są okolice Łodzi. Frubex swój Chrzan delikatesowy produkuje w Pajęcznie, chrzan wieluński od firmy Luniak - w Gabrielowie, a Motyl - w Rokicinach-Kolonii. Wszystko w promieniu kilkudziesięciu kilometrów od Łodzi.

Obraz
© wp.pl | Łukasz Jastrzębski

Bliżej północy natomiast produkowane są chrzany pod marką Urbanek (w Łowiczu), Provitus (Radzymin) oraz Develey (Warszawa). Z kolei na południu znajdziemy produkowany w Kielcach chrzan Społem i Polonaise rodem z Dąbrowy Tarnowskiej.

Jest jeszcze drugie miejsce, w którym powstaje więcej chrzanu. To centrum województwa śląskiego. W Żorach powstaje marka Smak, którą w rzeczywistości produkuje firma Prymat, znana przede wszystkim z przypraw.

Natomiast w pobliskim Mikołowie swój zakład przetwórstwa ma Rolnik. Oprócz tradycyjnego, tartego chrzanu, w ofercie firmy znajdziemy również taki z dodatkiem musztardy czy papryki chilli.

Wyjątkiem jest Krakus. Chrzan tej - należącej do wadowickiego Maspexu - marki produkowany jest w dolnośląskim Wąsoszu. W dużej mierze dlatego, że tam właśnie znajdowały się zakłady produkcyjne firmy Agros Nova. W 2015 roku Maspex właśnie od niej przejął m.in. markę Krakus.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Finanse
Wybrane dla Ciebie
Najnowsza atrakcja w turystycznym raju Polaków. Znamy ceny biletów
Najnowsza atrakcja w turystycznym raju Polaków. Znamy ceny biletów
To on wygrał Konkurs Chopinowski. Taką nagrodę zgarnął
To on wygrał Konkurs Chopinowski. Taką nagrodę zgarnął
To oni podbijają polski rynek pracy. Zastępują Ukraińców
To oni podbijają polski rynek pracy. Zastępują Ukraińców
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
216 mln zł na warzywa. Takiego importu nie było od ponad 20 lat
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
Służby przechwyciły 12 ton tuńczyka. Oto co wykryły w transporcie
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana