Kilogram szynki za 1 350 zł
W krainie wędlin na miano najlepszej i - co za tym idzie - najdroższej szynki zasłużyła jamón ibérico. To długodojrzewająca hiszpańska wędlina, której proces wytwarzania podlega niezwykle rygorystycznym zasadom.
Najszlachetniejszy gatunek to jamon iberico de bellota. Szynka wytwarzana z mięsa czarnych świń iberyjskich, które hodowane są metodą wolnego chowu i karmione żołędziami.
Ta wyjątkowa dbałość o spokój zwierząt i odpowiednią dietę przekłada się na jakość mięsa. Smak z kolei nadaje mu długi okres dojrzewania, sięgający nawet kilku lat. Skomplikowany proces produkcji, jak i popularność iberyjskich szynek, powoduje, że tego typu przysmaki są trudno dostępne.
Nad Wisłę jamon iberico sprowadzają nieliczne sklepy internetowe. Ceny sięgają nawet 3,3 tys. zł za 2,5-kilogramową porcję.