Na święta gotujemy za dużo. W koszu lądują pieczywo i sałatka jarzynowa
Ponad połowa Polaków przygotowuje na święta wielkanocne za dużo jedzenia, które potem trafia na śmietnik - wynika z badania przeprowadzonego przez Kantar Public. Sałatka jarzynowa i pieczywo - to produkty, które najczęściej lądują w koszu.
11.04.2022 13:27
Kantar Public na zlecenie Too Good To Go postanowił zapytać Polaków o ich praktyki dotyczące wyrzucania nadmiaru jedzenia, szczególnie w okresie świątecznym.
Jak wynika z badania 54 proc. Polaków przygotowuje większą ilość jedzenia, niż jest to potrzebne na dwa dni świąt wielkanocnych. Mniejszy odsetek (41 proc.) przyrządza potrawy wyłącznie na dni świąteczne.
Marnowanie żywności na wielką skalę
Zwrócono uwagę, że większa ilość jedzenia na święta powoduje, że jej część może się zmarnować i trafi do kosza na śmieci. 38 proc. Polaków potwierdziło, że zdarzyło się im wyrzucić jedzenie przygotowane na Święta Wielkanocne. Inne zachowanie zadeklarowało z kolei 63 proc. respondentów.
Dalsza część tekstu pod materiałem wideo
Badanie wykazało ponadto, że najczęściej wyrzucanymi potrawami są sałatka jarzynowa (62 proc.) oraz pieczywo (39 proc.).
Kantar Public dodał, że badanie wykazało, że w tym roku większość z Polaków ma zamiar zwracać większą uwagę na kwestię marnowania żywności podczas najbliższych świąt wielkanocnych (64 proc.) niż to było w przeszłości. Przeciwne stanowisko posiada 6 proc. badanych, natomiast 31 proc. jest przekonanych, iż nic w tej kwestii nie ulegnie zmianie.
Sondaż pokazał, że większa troska związana z marnotrawieniem żywności wynika przede wszystkim z rosnących cen artykułów spożywczych. Taką odpowiedź wskazało 66 proc. badanych. 44 proc. z nich uważa z kolei, że obecnie ma większą wiedzę o tym, jak unikać marnowania żywności. Ponad jedna czwarta (26 proc.) ankietowanych ma zwracać większą uwagę na marnotrawstwo żywności z powodu złego wpływu produkcji żywności na środowisko naturalne.
Badanie zostało przeprowadzone w dniach 1-14 marca na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie tysiąca dorosłych Polaków.
Rekordowo droga żywność
Inwazja na Ukrainę spowodowała gwałtowny wzrost cen żywności na światowych rynkach. Mamy nowe rekordy wszechczasów dla olejów roślinnych, zbóż i mięsa. Indeks cen w marcu znalazł się na nigdy dotąd jeszcze nienotowanym poziomie - wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.
Jak wskazują dane Food and Agriculture Organization of the United Nations z każdym kolejnym tygodniem wojny sytuacja na światowych rynkach żywności się komplikuje. Cen rosą w zawrotnym tempie.
Zobacz także
Jeszcze w lutym indeks cen żywności był na poziomie 141,4 pkt., podczas gdy w marcu wzrósł do 159,3 pkt. Dla porównania w marcu 2021 roku był na poziomie 119,2 pkt. Obecny indeks cen żywności na świecie jest na poziomie najwyższym w historii.
Wskaźnik cen żywności wyniósł 159,3 punktu, co oznacza wzrost o 17,9 punktu (12,6 procent) wobec i jest na nowym najwyższym poziomie od momentu jego powstania w 1990 r. - wyczytamy w komunikacie FAO.